hír felújítás Szépművészeti Múzeum

Év végére befejeződik a Szépművészeti Múzeum átalakítása


Java | 2017.02.13
A Liget Budapest Projekt keretében zajló Szépművészeti Múzeum 10 milliárdos rekonstrukciója a megfelelő ütemben halad, s ezek szerint 2018-tól fogadja a látogatókat. Az összesen három évig tartó megújulás során többek között a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, raktárként használt impozáns Román Csarnok is régi pompájában látható majd.

A 14 000 négyzetmétert érintő megújulás, a Szépművészeti Múzeum alapterületének mintegy negyven százaléka. A reneszánsz stílusú Michelangelo terem is újjászületik, amely az elmúlt évtizedekben a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. A leggazdagabban dekorált, s 70 éve a közönségtől elzárt 900 négyzetméteres Román Csarnok termében a Régi Képtár festményeinek egy része mellett, itt tárolták a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is. Az impozáns, pompás csarnok ismét kinyitja kapuit, régi fényében és eredeti funkciójának megfelelően várja a szép iránt érzékeny látogatóit.

A rekonstrukciónak köszönhetően csaknem 2000 négyzetméterrel nőnek a múzeum kiállítóterei és a műtárgyak raktározására is csaknem félezer négyzetméterrel több hely jut majd a megújult épületben. Új, térszint alatti korszerű étterem és kávézó áll majd a látogatók rendelkezésére. Korszerűsítik az elavult fűtőrendszert, klimatizálják a kiállítótermek egy részét, felújítják a csarnok feletti tetőszerkezetet, sőt a szigetelés mellett napkollektorokat telepítenek a tetőre az energiatudatosság jegyében.

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete már több részleges rekonstrukción esett át - legutóbb 2008-ban újult meg a homlokzat -, de a nyugati, úgynevezett Román szárny felújítása és az épületgépészet átfogó fejlesztése évtizedek óta váratott magára. A gyűjtemény legfontosabb darabjaival a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán találkozhatnak a látogatók.


Forrás: Szépművészeti.hu

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások