Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Startra kész a látványos Pannon Park komplexum
Rekord idő alatt épült újjá a földrengéssújtotta olasz Amatrice városa
Hol tart a régi-új Lovarda építése a Várban?
Luxuslombház Fokvárosban
Horizontális szállóval összekötött ikertornyok épülnek Rotterdamban
Első osztályú irodaház épül a MOM Parknál
Lebegő fátyol rejti a sanghaji Képzőművészeti és Kulturális Központot
Skypark égi oázisa Hongkongban!
Az első BIM-el tervezett különleges épület az Osztrák Autóklub székháza!
55 milliárdból megújulnak és önfenntartóak lesznek a magyar várak és kastélyok
Épül a Magyar Állami Operaház működését segítő Eiffel Műhelyház
Pályakezdő építészek tervei alapján épül az MTA új Agrár-Innovációs Centruma
Európa egyik legrangosabb design és művészeti felsőoktatási intézménye épül Budapesten!
Címkék: Duna Aréna, Dagály, sport, aréna, uszoda


A nyári határidő előtt adták át az újonnan átnevezett Duna Arénát
Java 2017. február 21.      
Az uszodaépület korábban Dagály Úszóaréna néven vált ismertté. Az ünnepélyes átadáson a hazai úszósport sztárjai – Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel és Kovács Ágnes – voltak jelen. Miután Magyarország beugróként kapta meg a vb-rendezést, a határidő irreálisan rövid volt.

A tervek ugyanakkor az építkezés során többször módosultak, ugyanis a Market napi kapcsolatban volt a Nemzetközi Úszószövetséggel, s a szervezettől rendszeresen érkeztek az újabb és újabb igények.„Ők nyilván minden világverseny után tapasztaltabbak, és egyre profibb újításokat vezettek be, így ez a beruházás az átadás pillanatáig változott, de csak apróbb részletekben.” – tudtuk meg Scheer Sándortól, a Market vezérigazgatójától. A páratlan paraméterekkel bíró épületbe két hídnyi acél, 15 versenymedencényi beton és egy hídnak megfelelő tetőszerkezet épült be, több alkalommal is új, Magyarországon korábban még nem használt technológiát alkalmaztak.
Cornel Marculescu, a FINA (Nemzetközi Úszó Szövetség) román ügyvezető igazgatója gratulált a magyaroknak a kiváló teljesítményhez, s úgy vélte, az eddigi legnagyszerűbb vizes világbajnokságot rendezhetik meg a magyarok a nyáron. "Más érzés ide belépni, mint egy egyszerű uszodába, ahol szűkös a tér. Sokkal inkább olyan ez, mint egy stadion: tágas és gyönyörű."

Sajtóbejárás
A keddi megnyitót az új komplexum technológiai megoldásait bemutató sajtóbejárás egészítette ki. A megépült uszodában található két 50 méteres medence, egy műugró medence, egy gyerekmedence és egy jacuzzi is. Az aréna 15 ezer nézőt tud a világbajnokságra befogadni. A műugró torony alján található óriás kivetítő mindig az adott versenyző nemzeti zászlaját jeleníti majd meg, a sajtónak pedig összesen ezer négyzetméteres zónát alakítottak ki.
A fenntarthatóság szigorú elvei alapján a Duna Aréna fűtéséhez és hűtéséhez termálvízből nyert hőenergiát is felhasználnak. A meleg víz lehűtésével kinyert hőenergiát a többi között az épület fűtésére, az új medencék vizének hőmérsékleten tartására, valamint a zuhanyzók, mosdók meleg vizének előállítására használják fel. A műszaki megoldással a Duna Úszóaréna épületfűtéséhez szükséges energia több mint egyharmada oldható meg megújuló energiával.
A bemelegítő medence helyisége egy mozgatható fal segítségével kettéosztható. A szintén itt található oktató medencébe egy biztonsági berendezés, az úgynevezett Angel Eye található, amely azonnal jelez, ha egy gyerek fulladásveszélyes szituációba kerül.

A vb után a lelátók egy részének elbontásával 6 ezer fős lesz a nézőtér, így ekkor is sokaknak nyújt majd szórakozást. „Az uszoda nyitva áll a nagyközönség előtt, tanuszodája lesz a gyerekeknek és edzőbázisa a magyar úszó- és vízilabdasportnak, a felújított strand pedig a vizet kedvelő, kikapcsolódásra vágyó közönség igényeit elégíti ki” – emelte ki Fürjes Balázs.
A beruházás összköltsége a kezdeti 25 milliárdról 43,36 milliárd forintra nőtt.

Forrás:
dagaly.market.hu

www.nyugat.hu
HVG

Fővállalkozó: Market Zrt.
Generáltervező:  Tecton Kft.
Építészet: Tecton Kft.
Társszerzők: Varga Béla, Fodor István, Pindes Ákos, Ükös Tamás
Építészet: Napur Architect Kft.
Szerző: Ferencz Marcel DLA, Détári György DLA
Belsőépítészet: MCXVI Kft., Szokolyai Gábor
Design elemek tervezése: MOME

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm

Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©