hír épületek aréna Dagály Duna Aréna sport uszoda

A nyári határidő előtt adták át az újonnan átnevezett Duna Arénát


Java | 2017.02.21
Az uszodaépület korábban Dagály Úszóaréna néven vált ismertté. Az ünnepélyes átadáson a hazai úszósport sztárjai – Hosszú Katinka, Cseh László, Gyurta Dániel és Kovács Ágnes – voltak jelen. Miután Magyarország beugróként kapta meg a vb-rendezést, a határidő irreálisan rövid volt.

A tervek ugyanakkor az építkezés során többször módosultak, ugyanis a Market napi kapcsolatban volt a Nemzetközi Úszószövetséggel, s a szervezettől rendszeresen érkeztek az újabb és újabb igények.„Ők nyilván minden világverseny után tapasztaltabbak, és egyre profibb újításokat vezettek be, így ez a beruházás az átadás pillanatáig változott, de csak apróbb részletekben.” – tudtuk meg Scheer Sándortól, a Market vezérigazgatójától. A páratlan paraméterekkel bíró épületbe két hídnyi acél, 15 versenymedencényi beton és egy hídnak megfelelő tetőszerkezet épült be, több alkalommal is új, Magyarországon korábban még nem használt technológiát alkalmaztak.
Cornel Marculescu, a FINA (Nemzetközi Úszó Szövetség) román ügyvezető igazgatója gratulált a magyaroknak a kiváló teljesítményhez, s úgy vélte, az eddigi legnagyszerűbb vizes világbajnokságot rendezhetik meg a magyarok a nyáron. "Más érzés ide belépni, mint egy egyszerű uszodába, ahol szűkös a tér. Sokkal inkább olyan ez, mint egy stadion: tágas és gyönyörű."

Sajtóbejárás
A keddi megnyitót az új komplexum technológiai megoldásait bemutató sajtóbejárás egészítette ki. A megépült uszodában található két 50 méteres medence, egy műugró medence, egy gyerekmedence és egy jacuzzi is. Az aréna 15 ezer nézőt tud a világbajnokságra befogadni. A műugró torony alján található óriás kivetítő mindig az adott versenyző nemzeti zászlaját jeleníti majd meg, a sajtónak pedig összesen ezer négyzetméteres zónát alakítottak ki.
A fenntarthatóság szigorú elvei alapján a Duna Aréna fűtéséhez és hűtéséhez termálvízből nyert hőenergiát is felhasználnak. A meleg víz lehűtésével kinyert hőenergiát a többi között az épület fűtésére, az új medencék vizének hőmérsékleten tartására, valamint a zuhanyzók, mosdók meleg vizének előállítására használják fel. A műszaki megoldással a Duna Úszóaréna épületfűtéséhez szükséges energia több mint egyharmada oldható meg megújuló energiával.
A bemelegítő medence helyisége egy mozgatható fal segítségével kettéosztható. A szintén itt található oktató medencébe egy biztonsági berendezés, az úgynevezett Angel Eye található, amely azonnal jelez, ha egy gyerek fulladásveszélyes szituációba kerül.

A vb után a lelátók egy részének elbontásával 6 ezer fős lesz a nézőtér, így ekkor is sokaknak nyújt majd szórakozást. „Az uszoda nyitva áll a nagyközönség előtt, tanuszodája lesz a gyerekeknek és edzőbázisa a magyar úszó- és vízilabdasportnak, a felújított strand pedig a vizet kedvelő, kikapcsolódásra vágyó közönség igényeit elégíti ki” – emelte ki Fürjes Balázs.
A beruházás összköltsége a kezdeti 25 milliárdról 43,36 milliárd forintra nőtt.

Forrás:
dagaly.market.hu

www.nyugat.hu
HVG

Fővállalkozó: Market Zrt.
Generáltervező:  Tecton Kft.
Építészet: Tecton Kft.
Társszerzők: Varga Béla, Fodor István, Pindes Ákos, Ükös Tamás
Építészet: Napur Architect Kft.
Szerző: Ferencz Marcel DLA, Détári György DLA
Belsőépítészet: MCXVI Kft., Szokolyai Gábor
Design elemek tervezése: MOME

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások