Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Új Iskola New Yorkban: Erőd egy óriás ujjlenyomatával
Gyémántba szőtt tudomány
Duna-Buda tervpályázat: Nagy érdeklődés, gyér lelkesedés
Csőálom vagy rémálom?
Makovecz Imre Emlékközpont nyílt az építész egykori házában
Szegénynegyed, Sárkányváros és Mad Max övezet is lesz a kisvárdai élményparkban
Ez történik, ha Obama építészt játszik
Stan és Pan New Yorkban: Ikertornyok Hatherwicktől
Egy brutalista villaépülete a békeidőkből
Magasvasút lesz a Rákoskeresztúrra vezető új metróvonal
Cikkcakkba rendezné BIG a Google dolgozóit
Indul a pályázat a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő székhelyének tervezésére
Hagymatikum fejlesztés, miért is? Nyolcmilliárdért!
Címkék: India, irodaház, Sanjay Puri Architects


Földbe döngölt irodisták
sebesp 2017. február 22.      
Meleg klímájú országokban is szükség van irodaházakra, de a folyamatos hűtést egy tipikus irodaépület esetében igencsak tetemes költséget jelent. Egy új koncepció föld alá nyomná az irodákat, ezzel természetes módon biztosítva az elviselhetőbb hőmérsékletet.

Lépcsőzetes kutak és források ihlették az India egyik legmelegebb régiójában, Radzsasztánban megvalósítandó irodaprojektet. A térségben akár hónapokon keresztül tartósan 37-38 fok is lehet, így a víz különösen értékes erőforrásnak számít. A Sanjay Puri Architects építészei a helyi klimatikus viszonyoknak leginkább megfelelő építészeti megoldást keresték.

A 95 hektáros területen az irodákat teraszosan, egy süllyesztett belső udvar felé fordítva építenék, így az esővízet egy hatalmas vízgyűjtőben tárolnák – ezért is kapta a komplexum a Reservoir, vagyis víztározó nevet. A mesterséges tó amellett, hogy az épületegyüttes vízellátását biztosítja, aktívan csökkenti a hőmérsékletet, az így kialakuló mikroklíma pedig hűvösebb munkakörnyezet hoz létre.

A vízfelület körül hat irodaszintet alakítanak ki tört vonalú teraszokkal. A nagy ablakfelületek lehetővé teszik, hogy az irodában, még ha a föld felszíne alatt is, de természetes fény mellett dolgozzanak, ami csökkenti a mesterséges világítás szükségességét. A zöldtetőket napelemekkel egészítenék ki, hogy napenergia segítse a további szükséges energia előállítását. A Reservoir projekt célja, hogy egy fenntartható megoldást találjanak a hőségre India száraz területein.

A projekt 2015-ben a World Architecture Festival Jövőbeli Projektek kategóriájának nyertese volt.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©