Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Jövőre kezdődik az új Duna-híd építése
Plázát épít a XIII. kerület
22-23 milliárdból megújul az Alagút és a Lánchíd
5,5 milliárd Magyarország egyik legszebb kastélyának
Semmit nem tud Gödöllő a 3,5 milliárdos beruházásukról
Itt vannak a látványtervek a Postapalotáról
Űrközpontot és üveghidat is épít a Nyírségbe a kormány
Gyalogos-kerékpáros híd épül Budapesten
A boldog békeidőket fogja idézni a szegedi Széchenyi tér
Elkezdték az Ybl Kioszk felújítását
Ilyen szép lesz a vonal, ha összekötik a 2-es metrót a HÉV-vel
Sétány épül a Parlament és a Rákos-patak közé
Címkék: gulág, Budapest, Ferencváros


Gigantikus gulágemlékművet avatnak fel Ferencvárosban
donkanyar 2017. február 22.      
A Szovjetunió munkatáboraiba elhurcolt több százezer magyarnak, a gulág és a GUPVI táborok magyar áldozatainak állít emléket az az emlékmű, amelyet vasárnap lepleznek le Budapesten, a Ferencvárosi pályaudvarnál.

A kommunista önkény embertelenségére emlékeztető Málenkij Robot Emlékhely örök mementó lesz annak a 300 ezer, bírósági ítélet nélkül elhurcolt magyarnak, akiket éppen ezen a pályaudvaron keresztül vittek el a szovjet megszállók.

Új, különösen látványos Gulág-emlékművet adnak át február 26-án, vasárnap 16-órakor Budapest IX. kerületében, a Ferencvárosi pályaudvarnál egy meglévő egykori bunkerépületben és annak környezetében. A Málenkij Robot Emlékhely, emlékmű és emlékpark kimondottan a 300 000 málenkij robotra, tehát a Hadifogoly- és Internáltügyi Főparancsnokság lágereibe ítélet nélkül, tömegesen elhurcolt civil honfitársunknak állít majd emléket. Egyben kegyeleti hely is lesz, amelynek fontos részét képezi majd az épületen belül kialakított múzeum. Az emlékhelyen helyet kap Székelyföldtől Vas megyéig, Kárpátaljától a Délvidékig minden település neve, ahonnan elhurcoltak embereket.

A Párkányi Raab Péter szobrászművész szimbolikus szoborkompozíciójából és az azt körülvevő térből álló Emlékhely pontos helyét a Ferencvárosi Önkormányzat, a MÁV képviselői és a Gulág Emlékbizottság tagjainak együttműködése nyomán választották ki. A választás azért esett erre a helyszínre, mert éppen ezen a pályaudvaron keresztül hurcolták, szállították a foglyokat át, illetve tovább a szovjetunióbeli lágerekbe. A ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhely mellett a belvárosban is lesz emlékműve a kommunizmus áldozatainak. A Szovjet megszállás áldozatainak emlékművét 2017. november 25-én a Szabadság téren adják át.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 7 (9 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm

Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©