hír

Földfelszín alatti gigafürdő épülhet a Budapest közelében


sebesp | 2017.02.24
Mintegy 11.000 négyzetméter barlangrendszert összekapcsolva, a világon egyedülálló módon, mészkőből, a föld felszíne alatt épülhet fel a hatalmas fürdőlétesítmény Diósdon.

2015 szeptemberében Diósdon civil kezdeményezésére felmerült egy felszín alatti új fürdőlétesítmény megépítésére vonatkozó projekt gondolata. Ezt követően az önkormányzat közbeszerzési pályázatot írt ki egy leendő barlangfürdő megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A tanulmányt 2016 novemberében a képviselő-testület elfogadta.

A Vituki még 1987-ben kutatta fel, hogy "1200 méteren 104 °C talphőmérsékletű termálvíz található" Diósd alatt. Az ennek alapján készült  a Spa Hungary Holding Zrt. (Kovacsics Imre) által készített megvalósíthatósági tanulmány szerint „a világon egyedülálló, még nem létező módon, a természet adta mészkőből, a föld felszíne alatt készülhet a jövő számára egy „fürdőlétesítmény, amely méretei és grandiózus funkciói miatt a Megalit Fürdő nevet viseli majd.” - olvasható a megalitspa.com-on.

Tekintettel arra, hogy a Diósdnak nincsenek külterületei, ezért a város fejlődése csak a meglévő határain belül lehetséges. A jelenlegi beépítettség miatt komolyabb ipari létesítmény befogadására nincs lehetőség, a helyi adók növelése ellen pedig a lakosság tiltakozik. Ezért merült fel az ötlet, hogy a városban lévő megfigyelő termálkutat és a jelenleg gombapincként hasznosításra kiadott 11.000 m2 barlangrendszert összekapcsolva kerüljön kialakításra ez az országos szinten egyedülálló turisztikai látványosság, amely egyúttal a település bevételeit is növelné.

A fejlesztés 26 284 négyzetméter felszín feletti és 15 596 négyzetméter felszín alatti bányaterületen valósulna meg.

Forrás: termalfurdo.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások