hír 300 Fenntartható fejlődés bizottsága Országgyűlés

Országgyűlés: Az egyszerűsített építési bejelentés kiterjesztéséről vitázott a Fenntartható fejlődés bizottsága


droID | 2017.02.28
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosítását vitatta meg hétfőn az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a javaslat az egyszerű bejelentést kiterjesztené a 300 négyzetméter feletti, nem kereskedelmi célú, egy lakást tartalmazó lakóingatlanok építésére is.

A kormánypárti előterjesztő szerint a törvénymódosítás segítheti a családok otthonhoz jutását, az ellenzék szerint viszont káros lenne a természeti és az épített környezetre.

Az előterjesztő Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára szerint az egyszerűsített bejelentés bevezetésével kedvező folyamat indult el tavaly, lerövidült és könnyebbé vált az építkezések engedélyezési folyamata. Hozzátette, hogy a változás következményeit azóta is folyamatosan ellenőrzik, annak hatásait kedvezőnek látják, és a mostani tervezet elkészítésekor a kamarákkal is egyeztettek. Hangsúlyozta, hogy a törvény módosítása esetén is biztosított a jogszabályi egység, a szükséges műszaki, településképi feltételek pedig akkor is teljesülnek, ha a változásban érintett ingatlanok kikerülnek az engedélyezési körből.

Sallai R. Benedek bizottsági elnök (LMP) szerint a tervezet számos jogszabállyal – többek között a településkép védelméről szóló, tavaly elfogadott törvénnyel – ellentétes, továbbá akadályozná a szakhatóságokat abban, hogy érvényesítsék a saját szempontjaikat az engedélyezési eljárás során, ráadásul túl nagy felelősséget ró a tervezőkre. Sallai azt is hozzátette, hogy a lakosság túlnyomó többsége 80 négyzetméternél kisebb lakásban él, akik pedig 300 négyzetméteresnél nagyobb ingatlant szeretnének, azok a korábbi szabályoknak megfelelően is tudnak építkezni. Az ellenzéki politikus nem lát biztosítékot a tervezetben arra, hogy nem jönnek létre "tájsebek" és nem villák fognak épülni családi lakóingatlanok helyett. Sallai R. Benedek szerint az egyszerűsített bejelentés eddigi hatásai is vitathatóak és rengeteg konfliktust okoztak, ezért a változásnak nincs létjogosultsága.

Kepli Lajos (Jobbik) szerint a törvénymódosítás kedvezményezettjei azok lehetnek, akik eddig is a szabályokat áthágva építettek környezetbe nem illő ingatlanokat, az ilyen helyzeteket nem szabad törvénymódosítással segíteni figyelmeztetett.

Válaszában Füleky Zsolt hangsúlyozta, hogy a törvénymódosítás nem ad különleges jogosítványokat a nagyobb ingatlanok építtetőinek, csupán egy jól bevált rendszert terjeszt ki rájuk. Hozzátette, hogy az engedélyezés a korábbi formájában nem maradhatott fönn, mivel a szakhatósági eljárások hónapokig is elhúzódtak. A változás segítené az otthonhoz jutást, a gyermekvállalást és a családok több generációjának együtt élését is új építési telek vásárlása nélkül, a 300 négyzetméter feletti lakóingatlanok pedig a vidéki településeken nem számítanak rendkívülinek fogalmazott.

A vitáról szóló jelentést a bizottság a hét kormánypárti tag támogatásával, egy ellenszavazat mellett elfogadta.

(MTI)
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások