hír cikk ebi építésaktivitás Magyarország projektek

Magyarország 2016 2. félév: Kevesebb projekt indult, mint 2015 2. félévében

EBI Építésaktivitási jelentés


buildecon | 2017.03.03
A legutóbbi EBI jelentés azt mutatja, hogy 2016 2. félévében 58%-kal kevesebb projekt építése indult el, mint az előző év azonos időszakában. Hasonlóan az 1. félévhez, a projektek átlagos értéke lényegesen nagyobb, mint egy évvel korábban, de a megkezdett projektek összértéke folyó áron így is 22%-kal csökkent.

Növekedés – értékben – a lakásépítési projekteknél látható, ahol az Aktivitás-Kezdés mutató 60%-kal nőtt. A 169 lakásépítési projekten belül összesen 4 876 új építésű, társasházi lakás építése kezdődött meg. A nem-lakáscélú magasépítési és a mélyépítési részpiac is, összességében vizsgálva, csökkenést mutat. Ezeken belül azonban öt szegmens (irodák, kereskedelmi épületek, utak, hidak, egyéb mélyépítés) Aktivitás-Kezdés mutatója értékben pozitív volt 2016 1. és 2. félévében is.

MÓDSZERTAN: a teljes építési piac és az egyes szegmensek értékeléséhez két mutatót készítettünk:
1) Aktivitás-Kezdés: ezalatt azon építési projektek darabszámát és teljes építési értékét értjük (folyó áron), melyek építése az adott időszakban elkezdődött. (Azon projekteket, melyek esetében az építés az adott időszakban elkezdődött és be is fejeződött szintén elszámoljuk ennél a mutatónál.) Például, ha az iroda szegmensben 70 milliárd forint az Aktivitás-Kezdés egy adott időszakban, az azt jelenti, hogy az egyedi projektadatok alapján az időszakban megkezdett iroda építési munkák teljes bekerülési értéke lesz ekkora.
2) Teljesítmény: ezalatt az adott idoszakban építésre fordított összeget értjük (folyó áron). A mutató kialakításához minden projekt esetében átlagos napi építési értéket számolunk, és ezeket szorozzuk meg az adott időszakban a projekt építésére fordított napok számával. Például, ha az iroda szegmensben 70 milliárd forint a Teljesítmény egy adott időszakban, az azt jelenti, hogy az egyedi projektadatok alapján az időszakban összesen ekkora összeget fordítottak irodaépítésre.Bővebb módszertani leírás a jelentés végén található.


Aktivitás-Kezdés – Megkezdett építések régiónként

2016 2. félévében az elindult projektek teljes építési értékét összesítő Aktivitás-Kezdés mutató egyetlen régióban, Közép-Magyarországon nőtt a megelőző év azonos időszakához képest. Az országosan kicsit több mint 470 milliárd forint összértékű projektek 46%-a indult el ebben régióban, és ez az egyetlen régió, ahol az Aktivitás-Kezdés 2016 1.és 2. félévében is nőni tudott. Hasonlóan az 1. félévhez, az összes projektet nézve Észak-Magyarországon a legnagyobb a visszaesés. E régió mellett még Nyugat- és Dél-Dunántúl esetében teljesül, hogy egyetlen részpiac sem mutat növekedést. A megkezdett lakásprojektek összértékét tekintve Közép-Magyarország mögött a Debrecen központú Észak-Alföld áll. Ugyanez a sorrend a nem-lakáscélú magasépítés esetén is, a megkezdett mélyépítési munkák összértékét tekintve pedig Dél-Alföld a legnagyobb.

Aktivitás-Kezdés – Megkezdett új építések és felújítások

465 új építés és 550 felújítás kivitelezése kezdődött meg 2016 2. félévében, amelyek várható értéke 360 illetve közel 115 milliárd Ft. Ez értékben 3%-os, illetve 52%-os csökkenést jelent 2015 2. félévéhez viszonyítva. Az Aktivitás-Kezdés mutató teljes piacon mért csökkenését tehát a felújítási munkák visszaesése nagyon jelentős mértékben magyarázza. 2016 2. félévében a nem-lakáscélú magasépítési projekteken belül az új építések aránya 36% volt darabszám, illetve 73% érték szerint. A mélyépítés hasonló mutatói rendre 50%, illetve 70%. A lakásépítések új építés – felújítás szerinti megoszlása kevésbé irányadó (erről bővebben a jelentés módszertani részének lefedettségről szóló alfejezetében olvashat), de az új építések 83 milliárdos értékét 2008 óta csak 2016 1. féléve múlta felül.

KUTATÁSI CÉL: az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumok kialakítása, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

Teljesítmény – Építésre fordított összeg

2016-ban mintegy 1 200 milliárd forintot költöttek építésre az adatbázisban szereplő projekteken, mely 22%-kal kevesebb, mint 2015-ben. 58%-kal esett vissza a mélyépítés, amelyben minden szegmens Teljesítménye csökkent az elmúlt évben. A magasépítés összességében 14%-ot növekedett 2016-ban. A magasépítési szegmensek közül a lakás és az ipari épületek, raktárak növekedése a legnagyobb, de az irodaépítési piac is tovább bővült az év folyamán. A jellemzően nem-magán finanszírozású szegmensek csökkenést mutatnak. A legnagyobb, 72%-os visszaesést az egészségügy építési beruházásainál tapasztaltuk. A magasépítés bővülését az új építések jelentős növekedése magyarázza, a felújítási projektekre fordított összeg lényegesen kisebb, mint 2015-ben.

KÉSZÍTŐK: az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végzo algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés regisztráció után díjmentesen elérhető: www.ibuild.info

Kapcsolat:ebi_at_ibuild.info

A cikket írta: Gáspár János, Buildecon

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások