hír épületek tervek Bak Makó Makovecz Imre Visegrád

Makovecz több épületét is műemlékké nyilvánították!


Java | 2017.03.13
A műemlékké nyilvánításra kiválasztott házakat építészeti értékeik alapján választották ki a Makovecz építészeti életművéből. Ezt megelőzően a kormány 2,6 milliárd forint támogatást biztosított Makónak arra a célra, hogy felépítsék a városi könyvtárat Makovecz Imre tervei alapján. A támogatással a viták nem csitultak!

Ahogy megírtuk, már az alapokat is lerakták, de néhány hete a makói könyvtár építése kapcsán felvetődött, hogy a Makovecz-életmű megőrzésének nem az a legjobb módja, ha válogatás nélkül megvalósítják az építész minden korábbi tervét, s ugyanakkor a már meglévő alkotásainak kellő védelméről egyáltalán nem gondoskodnak – írja az Urbanista blog. "A maga nemében elhíresült épületek mostoha sorsa közismert, ha csak például a végletekig elhanyagolt szentendrei Duna Éttermet említjük, vagy a kis gloriettjét a váci révnél!" Úgy tűnik ebben az irányba is történtek lépések (és nemcsak a Hagymaház felújítása), ugyanis a minap rendeletet hoztak arról, hogy az építész több alkotását is műemlékké nyilvánították – írta szintén az Urbanista.

Ezek a következők:

A megdöbbentő hatású Farkasréti temető ravatalozója fabordái olyanok, mintha egy emberi testről lenne szó. Ez a 1975-ben tervezett alkotás talán máig a legismertebb Makovecz-alkotás külföldön. Megrázóan néz ki Sáros László György felvételén.

Az 1984-ben épült visegrádi Erdei Művelődési Ház is különlegesnek számított a maga nemében, ugyanis tökéletes harmóniát képvisel az épületen belül az ősi motívumok világa, a természetből ellesett változatos formákkal és a kor építészetével.

A baki Faluház. Egy évvel később épült az a baki faluház (1985), mely különös kísérlet a jelképes térhasználatok sorában. Alakjában az antropomorf térideál és a lényszerűvé váló megjelenés dominál, vagyis egy madár alakját növeli ház méretűvé.

Egyébként Makón nemcsak a könyvtár épül és a Hagymaház újul meg, hanem a Hagymatikum is kibővül. "Tovább építjük a Makovecz-várost", nyilatkozta a polgármesterasszony korábban a Délmagyarnak.

Forrás: urbanista, delmagyar.hu

Fotó: Mapio.net, Nagy Zoltán / MTI, Sáros László György

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások