hír épületek tervek cikk

Trendi lesz a rendi? Szuper szállodát építhetnek a pannonhalmi bencések


sebesp | 2017.03.13
A Pannonhalmi Területi Egyházmegye is kapott a kormánytól több mint 5 milliárd forintot fejlesztésre. Ebből most elindulhat a munka a százszobás, “négy csillag superior” kategóriájú, spa-részleget is magába foglaló modern beruházásról, amelyet nem a bencések fognak üzemeltetni, hanem egy szállodalánc.

A “turisztikai fejlesztéseink ékköve lesz a városközpontban található Apátsági Múzeum és Galéria épületegyüttesének továbbépítése. A 350 éves épület ultramodern folytatásaként négy csillag superior kategóriájú, 100 szobás szállodát terveznek építeni. A bencések szerint apátsági hotelük egy nemzetközi szállodalánc tagjaként az üzleti vendégkör mellett reményeik szerint szabadidős vendégeket is kiszolgál majd.

A hagyományos gyógynövénykultúránkra és a Kneipp-módszerre épülő, wellnessrésszel bővített szállodánk várhatóan 2019 második felében fogadja első vendégeit." – írta az apátság a nemrég végetért Utazás 2017 kiállításra készüélt kiadványában (a kiadvány kulturális díszvendége is Pannonhalma volt).

Az Index úgy értesült, az üzemeltetést egy profi szállodalánc csinálja majd, erről még folynak a tárgyalások. Bár a helyi önkormányzat évek óta próbál szállodát építtetni – átvitt értelemben és szó szerint is – a termálvízre a városban, és más beruházásokra is igyekszik pénzt szerezni, de eddig nem jártak sikerrel. A Kisalföld egyik 2008-as írása szerint az Aquaprofit nevű fejlesztő-tanácsadó cég “többszöri helyszíni szemle, tárgyalás és egyeztetés után arra az álláspontra jutott, hogy bár az ország eléggé telített termálfürdőkkel, azonban Pannonhalma annyira kedvező adottságokkal bír, hogy igenis létjogosultsága van ezen a kitűnő turisztikai adottságokkal rendelkező helyen egy termálfürdőnek”.

A város el is készítette a Pannonhalma Termálprojekt Megvalósíthatósági Tanulmányt, és beruházókkal is tárgyalt. A Ramada Resort névre keresztelt projekt – bár az önkormányzat honlapján fenn van még – gyakorlatilag bedőlt.

Bagó Ferenc független polgármester örül a bencések szállodájának, mert “turisztikailag együtt dolgoznak”, bíznak benne, hogy emeli a város tekintélyét, és “előbb-utóbb az iparűzési adóval és a turisztikához kapcsolódó egyéb bevételekkel a város is jól jár majd”.

A város is folyamatosan próbálkozik különböző turisztikai pályázatokkal. De eddig nem jártak sikerrel.

A kormány 2014-es közlése szerint a pannonhalmi bencés közösség 2007 és 2013 között összesen mintegy 5 milliárd forintot nyert el uniós és magyar kormányzati forrásból. Néhány hónappal ezelőtt a Szeged–Csanádi Egyházmegyéről derült ki, hogy menő beruházásba fog, hisz a dóm aljában nyitnak felső kategóriás éttermet.

Forrás: Index.hu

Néhány adat és rövid leírás a Ramada Resort beruházásról

Telek terület: 184 690 m2
Tervezett beépített terület: 7 747 m2

Tervezett beépítettség: 4,19 %
Tervezett zöldfelület hányada: 72,47 %
Tervezett építménymagasság: 8,72 m
Tervezett épület legmagasabb pontja: 153,5mBf
Tervezett hasznos (nettó) alapterület összesen: 9 905 m2
Szállodai szobaszám: 100 szoba + 6 apartman
Fürdő: Közösségi (városi) használatú tanmedence: 10 x 25m = 250 m2
Gyermek kalandmedencék: összesen 400 m2
Felnőtt úszómedence: 8 x 17m = 136 m2
Felnőtt termál és pezsgőmedencék: összesen 80 m2
Kültéri mesterséges tó: 3000 m2
Kávézó: 160 m2
Étterem: 360 m2
Tervezett parkolók száma: 200 szgk. 2 busz

Beépítés

Az építészeti koncepció lényege a tájba illeszkedés, beépülés a domborzatba. A mező zöld szőnyegét szabályos vonalakkal felmetszve, alá helyeztük az épületet, majd a „szőnyeget” visszahajtottuk. Jóllehet az árpamező gyepmezővé fog átalakulni, facsoportokkal és kerti utakkal, de a dombok és lejtők változatlanok maradnak. Az épület, a végein lefutó lankákkal a dombos vidék részévé válik. A beépíthető területen az alaprajzilag tört vonalú épületet úgy helyeztük el, hogy az étteremből és minél több szobából kilátás nyíljon az Apátsági dombra, valamint a fürdő is kedvező dél-keleti tájolású legyen. A dél-keleti homlokzat előtt, fürdésre alkalmas, mesterséges tavat létesítünk, amely a hulladék termálvíz visszahűtésére és hígítására szolgál. Vízelvezetését a Váralja árok felé építjük ki. A terület az északi sarkán kapcsolódik a városi úthálózathoz, ahol a tervezett közparkon át halad az út a Petőfi utcától a területhatárig. A városi közpark a területünkön kialakítandó közparkhoz csatlakozik, melyre az étterem terasz nyílik. A közparkokon keresztül fasorral szegélyezett gyalogos sétány indul a szállodától, mely a városi tervek szerint a váraljai utakon az Apátságig vezet. Az épület nyugati oldalán alakítjuk ki a súlypontba helyezett főbejáratot. A főbejárat előtt gépkocsi és busz forgalomra alkalmas behajtó és megálló út hurkot építünk, mely parkot vesz körül.

Forrás: Pannonhalma.hu

(A Ramada Resort Pannonhalma – régi – tanulmánytervének építésze vagy látványtervezője a Facebook tanúsága szerint az Archimánia Kft. volt. A most tervezett szállodát a Czita Építésziroda tervezi Czigány Tamás vezetésével. Mint megtudtuk tőlük, még nincs publikálható látványterve a szállodának, nyár közepére várható, hogy lesz. – a szerk.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások