sebesp | 2017.03.13
A legendás shaolin szerzetesek továbbléptek az ősi kung-fu hagyományon, akár repülni is tudnak új templomukban Kínában.

A Mailītis Architects litván építésziroda tervei alapján nemrégiben elkészült a Shaolin Repülő Szerzetesek Temploma, egy a maga nemében egyedülálló lebegtető pavilon és színház, mely egy hatalmas szélcsatorna segítségével lehetőséget biztosít a szerzeteseknek, sőt akár a látogatóknak is, hogy kipróbálják a repülés élményét a hetente megrendezett bemutatók alkalmával.

A cipruserdővel borított hegy tetején felállított, a környezetet és a történelmi kontextusát is tiszteletben tartó épület a környező hegyekből vett inspirációk alapján formálódott. A Kína középső részén található Szong hegység a zen buddhizmus és a kung-fu bölcsője. A szobrászi érzékenységgel formált templom a shaolin szó eredeti jelentésének leképezése, azaz "hegy az erdőben". A 230 férőhelyes amfiteátrum hegyet formál, és a Föld vízszintes felületét jelképezi, míg a hatalmas szélcsatorna egy hatalmas fára emlékeztet a lelki tartalom vertikális oszlopát jeleníti meg.

Az épület kivitelezése során ötvöződtek a hagyományos és a mai technológiák, így például lézerrel vágott acélszerkezet támasztja alá a helyi bányából fejtett, kézzel faragott kő lépcsőfokokat.

Forrás: inhabitat.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások