épületek Biarritz Múzeum Steven Holl

Steven Holl hullám-fantáziája


fati | 2011.06.03
Elkészült a franciaországi Biarritzban Steven Holl hófehér metaforikus épülete

Ebben a hónapban nyílik meg a 'Cité de l'Océan et du Surf', a Steven Holl Architects és a brazil képzőművész-építész, Solange Fabião közös alkotása. A metaforikus épület célja, hogy felhívja a figyelmet az óceánnal kapcsolatos általános és tudományos kérdésekre és problémákra. A Biarritzban megépült alkotás egy 2005-ben lezajlott nemzetközi pályázat nyertese volt.

A tengerparttal párhuzamos telken elhelyezkedő múzeum nyílként mutat az óceán felé. Holl itt alkalmazott térelmélete „az ég alatt, a víz alatt” koncepcióját követi. A terv nyitott és a környezettel párbeszédbe kerülő találkozóhely, amelynek központi eleme a tenger felé tartó hatalmas, kockakőborítású hullám (bár egyesek szerint leginkább gördeszkapályára hasonlít).

Az épület felszín feletti részei finom szerkezetű üvegfalasak, melyeket fehér beton ölel körül. Holl a transzparenciát, a különböző formákat és anyagokat használja alapelemként, és ezzel egy teljesen egyedi, a felszínből organikusan kiemelkedő formát hoz létre, amely keretet ad az égnek, a tengernek és a látóhatárnak. A két üvegtáblás felszín feletti épülettömeg a part közelében álló két sziklamoréna megfelelője. Az egyikben étterem, a másikban szörfösöknek szánt kioszk kapott helyet, gyönyörű, óceánra néző kilátással.

A belső térben a konvex kontúrok által kialakuló, felszín alatti zárt tömegekbe kerültek a kiállítóterek, amelyek a víz alá merülés élményét adják. Az emelkedő födémek és lendületes ívek erős karaktert adnak az épületnek. A múzeumban a kiállítóterek mellett előadóterem, étterem, kávézó és irodák is helyet kaptak.

Képek: Steven Holl Architects

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások