rendezvény Aşgabat Pécs reptér solymászat

Nem szabványos megoldások, kovácsok a 21. században

Egy gigantikus kirakósjáték részletei


iStvan | 2017.03.24
Magyar cég szárnyalása Türkménországban.

A türkmén fővárosban, Asgabatban a 2016 szeptemberében avatták fel a 2,3 milliárd dollárból épített grandiózus, sólyom alakú repteret. Amint azt a Tervlap.hu korábban már megírta, a magyar Baumetall Design Kft. építészei tervezték az épület tető- és homlokzatburkolatát, de felelősséget vállaltak a reptér teljes külső megjelenésért is.

A solymászat hagyománya nagy múltra tekint vissza ebben az ázsiai országban, ez indokolta a reptér formaválasztását is. „A sólyom alakú főterminál mellett épült egy másik is szintén madár alakban, ez a türkmén elnök saját VIP-terminálja” – nyilatkozta a magyar cég vezetője, Barta Levente.


15 ezer panelből állt össze a sólyomszárny

Toldy Gábor, a cég műszaki igazgatója egy gigantikus méretű kirakós játék megtervezéséhez és összerakásához hasonlította a reptérépület tetejének befedését. Az íveltség miatt ugyanis összesen 15 ezer egyedi méretű és geometriájú panelt terveztek be a szerkezetbe. Az elemeket német vállalatok gyártották magyarok vezetésével, a türkmén kapcsolat pedig egy német partnercégen keresztül jött létre.

A terminál kapacitása százszorosa a korábbi repülőtérnek. Ezt a túlméretezést részben az indokolja, hogy 2017-ben itt kerül sor az Ázsiai Játékok eseményeire (AIMAG). Ugyanakkor hosszú távú cél, hogy a turizmust megerősítik, aminek részeként szeretnék tranzitállomássá tenni Aşgabatot Kína felé.

Ahogy említettük a 2017-es Ázsiai Játékokra készülő országban a magyar cég részt vesz az olimpiai stadion munkálataiban is, ott az aréna tetejére kerülő lószobor építésén dolgoznak. A játékokra épülő lószobor is a magyar cég munkája lesz.

A magyar Baumetall Design Kft. honlapja szerint elsősorban az épületburok kialakításban érdekelt, tervezői, gyártói és kivitelezői oldalon egyaránt. A 2014-ben alapított, budapesti székhelyű cég legutóbbi éves nettó árbevétele 653 millió forint volt.
 



Kíváncsi rá, hogyan lehet beburkolni egy 150 000 négyzetméter felületű repülőtéri madarat?
Tudni szeretné, hogyan kerül egy 58 méter magas ló 32 méteres magasságban egy 45 méter kinyúlású konzolra?

A Breuer Marcell Doktori Iskola ezúton meghív minden kedves érdeklődőt Toldy Gábor okleveles építész, a Baumetall Design Kft. műszaki és operatív igazgatójának előadására, melynek címe:

Non-standard megoldások, kovácsok a 21. században – Extrém épületburkok tervezése és kivitelezése

Az előadás időpontja és helye: 2017.04.03. 16:30–18:00, PTE-MIK, Boszorkány u. 2. A-017-es előadóterem.
Az előadás angol nyelvű, a diák magyar feliratozással kerülnek kivetítésre.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások