hír épületek tervek cikk felhőkarcoló Kína Stefano Boeri zöld város

Kína függőleges erdőkben látja a tiszta városi levegő zálogát


sebesp | 2017.03.25
A kínai vezetés belátta, hogy a városi zöldfelületeket drasztikusan növelni kell, így felkérték Stefano Boeri építészt, hogy változtassa Nanking szürke városát egy égbe törő zöld dzsungellé. Boeri milánói vertikális erdőjéről lett világszerte ismert.

Nanking egy olyan kelet-kínai nagyváros, amely közel Magyarországnyi lakossággal rendelkezik, ugyanakkor 93 ezer mnégyzetkilométer helyett csupán egy Pest megyényi területen fekszik. Ebben a – magyar szemmel életidegennek tűnő – zsúfolt városi betondzsungelben építi meg két újabb toronyházát a milánói erdősített felhőkarcolóiról híres Stefano Boeri, amelyekre 23 fafaj és 2500 cserje kerül telepítésre.

A jövőre elkészülő beruházás keretében egy irodaház, egy 247 szobás luxus hotel, egy múzeum és még egy zöld építészetre specializálódott építész iskola is kivitelezésre kerül.

A milánói erdősített felhőkarcolók tapasztalatai alapján a Nanking városában megvalósuló toronyházak évente 25 tonna szén-dioxidot nyelnek majd el, és átlagosan 60 kg oxigént fognak termelni naponta. Mindemellett jelentős mennyiségű port fognak kiszűrni a szmog sújtotta város központjában, illetve a zöld borítás hűtő hatása sem lebecsülendő.

A 60 éves építész úgy gondolja, hogy elegendő volna minden hasonlóan szennyezett kínai városba pár tucat erdősített felhőkarcoló, hogy jelentősen csökkentsék a légszennyezettséget. Boeri tisztában van vele, hogy egy-egy függőleges erdővel borított toronyház hatása elenyésző a több milliós metropoliszokban, ám azt reméli, hogy munkássága ragadós lesz, és a jövőben gombamód nőnek majd ki az övéihez hasonló zöld dzsungellel borított felhőkarcolók.

A forradalom következő lépéseként, az olasz tervező a milánóinál sokkal ambiciózusabb terveket dédelget Kínával kapcsolatban: egy teljes városnyi égbe nyúló függőleges erdő kialakítását. „Arra kaptunk megbízást, hogy ne csupán néhány erdősített toronyházat hozzunk létre, hanem tervezzünk meg egy egész várost, megközelítőleg 100-200 különböző méretű épületet, és borítsuk be azok teraszait fákkal és egyéb növényekkel” – mondta Boeri.

Forrás: greenfo.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások