hír Budai Vigadó felújítás rekonstrukció

Jövő tavaszra újul meg a Budai Vigadó


droID | 2017.03.31
A Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó épülete mintegy 7,1 milliárdból újulhat meg 2018 áprilisára – mondta el Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a csütörtöki sajtóbejáráson.

Az államtitkár kiemelte: az 5,5 milliárd támogatást nyújtó 2015-ös határozat után további több mint 1,5 milliárd forint támogatásról döntött a kormány, így mintegy 7,1 milliárd forintos beruházással jelenleg a munka közepén tart a felújítás. Az infrastruktúra bővül és teljesen megújul – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy nemcsak a házat szeretnék új köntösbe öltöztetni, hanem a tartalmat is. A működést is a legmagasabb szintre akarják emelni, ennek érdekében az intézmény komoly szakmai programot tett le a kormány elé. Magyarországon belül megyei intézményegység-hálózatot 9 központtal, a határon túli magyar közösségek számára hálózati rendszert hoznak létre a Vajdaságban, a Felvidéken, Erdélyben és Kárpátalján.

A többletfeladat többletfinanszírozást igényel, így a tavalyi 850 millió forint körüli állami működési támogatás után idén 1,6 milliárdban részesül a Hagyományok Háza, amely bizonyította, hogy Európában is egyedülálló értékeket képvisel – emelte ki Hoppál Péter.

A Budai Vigadó épületének felújítása illeszkedik abba sorba, amely érintette eddig a Pesti Vigadót, az Erkel Színházat, a Zeneakadémiát és a Várkert Bazárt. A 2014 óta eltelt időszakban összességében 422 milliárd forint értékben újított fel és épített kulturális intézményeket a kormány nemzeti forrás igénybevételével – mutatott rá.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója elmondta, hogy megkezdték a magyarországi és a Kárpát-medencei hálózatok létrehozását, jelenleg már hat megyében zajlik a munka. A hálózatok a szervezett hagyományőrzésben, a kisebbségi magyarság identitásának megerősítésében, valamint a nemzeti kultúra lelki és kulturális egységének megélésében segítenek – fűzte hozzá. Az erdélyi hálózat programjai közül felhívta a figyelmet a hagyományos bálokra, a jeles napok rendezvénysorozatra és a táncház-találkozóra. A működési támogatásról elmondta, hogy ennek jegyében a Magyar Állami Népi Együttes évi két bemutatót tud tartani.

Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője arról szólt, hogy Kárpátalján a magyar néptáncra és népzenére összpontosító mesterképzést tartanak pedagógusoknak, nyolc olyan zenekar alakult, amelyek rendszeresen táncházakat tart, valamint szaporodnak a népzenei, néptánc táborok.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások