sebesp | 2017.04.04
A Novartis gyógyszeripari óriás fantasztikus munkahelyi kampuszát a svájci Bázelben alakította ki. 2030-ig még számos sztárépítész érkezhet, hogy nagyot alkosson.

A Novartis cégközpontja a legmodernebb épületek igazi gyűjteménye, mintegy szabadtéri múzeum, de véletlenül sem skanzen. A gyógyszeripari vállalat az elmúlt időkben egy régi ipari komplexumot egy csodás munkahelyi kampusszá formált.

A kampusz terveit Vittorio Magnago Lampugnani olasz építész készítette el, míg az egyes épületeket olyan sztárépítészek és stúdiók tervezték, mint Gehry, SANAA, Fumihiko Maki, Tadao Ando, David Chipperfield vagy éppen Rafael Moneo. Az egyes épületek sokszínűsége reflektál a Novartis globális jelenlétére. Megtalálható itt irodaház, kutatólabor és termelőüzem. A kivitelezési munkák egészen 2030-ig tartanak, és majd újabb sztárépítészek munkáit lehessen megcsodálni.

Az egyik különleges formájú, 32 ezer négyzetméteres irodaházat Frank O. Gehry tervezte, aki korábban a bilbaói Guggenheim Múzeummal már nagyot alkotott. Itt sem kispályázott, hiszen az épület úgy néz ki, mint egy hatalmas szobor, amely görbített homlokzati felületeivel hívja fel magára a figyelmet.

A helyszín is kiváló, hiszen a Rajna partján helyezkednek el a parkos környezetben, szellősen elhelyezett épületek, igazi oázis a cég munkatársainak. Mintegy 2500 tudós és összesen több mint hétezer alkalmazott dolgozik itt nap mint nap mintegy 100 országból. Az egész világon pedig csaknem 120 ezer ember dolgozik a cégcsoportnak. A cég nemzetköziségét a főhadiszállás elhelyezkedése is szimbolizálja, hiszen a francia-német-svájci határ közelében járunk.

A kampusz olyan dinamikus munkakörnyezetet teremt, amely elősegíti a kommunikációt, a kreativitást és a divíziók közötti együttműködést. Mondhatnánk, hogy tejben-vajban fürösztik az alkalmazottakat, hiszen a jóllét jegyében este 8 után és szombaton csak külön engedéllyel lehet dolgozni, vasárnap pedig kifejezetten tilos. Egy komplex várost képzeljünk el éttermekkel, kávézókkal, konditeremmel, és amire még szükség lehet. Minden évszakban és minden napszakban feltalálja magát a munkatárs a kampusz területén, legyen az munka, kikapcsolódás vagy rendezvény.

A fenntarthatóság és természetközeliség elsődleges szempont volt a kialakítás során. Így például a központi irodaház udvara igazi találkahely, ahol a díszmedencét 235 himalájai nyírfa veszi körül. Különleges dizájnelemek csökkentik a kampusz energiaszükségleteit. A zöld tetők szigetelőanyagként is viselkednek, és helyi folyami kavicsokkal szűrik ki az esővízből a szennyeződéseket.


Forrás: realista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások