sebesp | 2017.04.10
Acélföggöny takarja a mindössze három és fél méter széles japán ház teljes homlokzatát.

A FujiwaraMuro Architects által tervezett kétszintes lakóház Osakában, egy lebontott épület helyére épült. A sűrű városi környezetben lévő telekre olyan megoldást keresett a megbízó, amely biztosítani tudja a sok természetes fényt anélkül, hogy a túlzott nyitottság zavarná a házban élők életét.

FujiwaraMuro Architects válasza egy karcsú három szintes családi ház, teljes homlokzatfelületet kitöltő ablakokkal, eléjük rozsdamentes acél lánc függönyt húzva, amely lehetővé teszi a fény beáramlását, miközben a magánélet sem kerül teljesen a "kirakatba".

„Az emberek hajlamosak társítani rozsdamentes acél láncot a fém keménységével, de ha az épület méretű léptékben használjuk, akkor leng a szélben, és meglepően lágy benyomást kelt” – mondják a tervezők.

Bár a fém függöny bőséges természetes fényt enged a belső terekbe, a kilátás korlátozott volta az építészek figyelmét a belső terek felé fordította. A tervezőcsapat három részre osztotta a lakóteret, ami egy vizuálisan magával ragadó, belső tájat eredményezett. A ház a nagyvonalú bejárattól tárul fel, benne egy nyitott terű nappali és étkező, valamint két hálószoba, fürdőszoba és egy tetőterasz kapott helyet.

A széleken elhelyezett két nyitott lépcsőház összeköti a keskeny ház szintjeit, az így kialakuló forgalomban útvonalak pedig, folyamatos mozgásra ösztönzik a lakóit.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások