fati | 2011.06.08
A za bor architects építésziroda egyedi megoldást talált a Moszkvára jellemző tűzfalas beépítés kihasználására

Hagyományosan május végén tartják Moszkvában az építészeti biennálét "ARCH Moscow" néven. A za bor architects építésziroda az eseményen olyan újszerű és hatékony beépítési módot mutatott be, amellyel az üres telkeken kreatív irodaterek alakíthatók ki.

A tervezők koncepciója azért figyelemreméltó, mert Moszkvában a növekvő gazdaság ellenére komoly hiány mutatkozik a design-stúdiók, művészeti galériák és egyéb művészeti tevékenységet folytató szervezetek számára ideális irodaterekből.

Moszkva számos negyedében a legjellemzőbb beépítési forma a tűzfallal lezárt többszintes épületek, köztük széles, belső udvarra vezető átjárókkal. A projekt az épületek közti üresen álló területekre kínál megoldást úgy, hogy azok az épületek mögötti udvarba történő bejárást sem zavarják.

Az ötlet első megvalósult példája az ötletgazda építészcsapat saját irodája, amely két épület között 230 m2-en kapott helyet. A háromszintes tömeget egyetlen szerkezeti elemként a két tűzfal közé "feszítették" be. A poligonális utcai homlokzat könnyű és tartós polikarbonátból készült, míg az udvarra néző homlokzat teljesen üvegezett.

képek: www.archdaily.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások