hír pályázat Afrika eVolo

eVolo 2017: Újabb elképesztő felhőkarcoló tervek


sebesp | 2017.04.16
Az évente megrendezett eVolo magazin Skyscraper Competition versenyén 2017-ben 444 induló projekt közül választotta ki a zsűri a három legjobbat és a 22 különdíjast.

Az abszolút szegénységben élők aránya az elmúlt 30 év alatt 40-ről 20 százalékra csökkent a világon, Afrikában azonban a nélkülözés még mindig nagyon jelentős számú rétegeket érint. Erre kínál megoldást a 2017-es verseny győztese, a Pawel Lipiñski és Mateusz Frankowski lengyel építészek által tervezett Mashambas Skyscraper projekt. A vertikálisan egymás fölé magasodó, modul rendszerben fejleszthető termőterületek lehetővé tennék, hogy egységnyi területen jelentősen több növényt tudjanak megtermelni.

A Vertical Factories in Megacities nevű projekt lett az idei év második helyezettje. 2025-re a 10 milliónál nagyobb népességű városok száma 23-ról 36-ra fog emelkedni, a közeljövőben pedig az emberiség kétharmada is ehhez hasonló megacitykben élhet. A jelen városaiban a szennyező és zajos gyárakat többnyire a városok szélén helyezik el, de a jövőben a megújuló energiákkal üzemelő gyárak akár a városok központjában is helyet kaphatnának. Ezt szimbolizálja az amerikai Tianshu Liu és Linshen Xie által megálmodott projekt.

A verseny bronzérmese a két spanyol építész által tervezett Espiral 3500 ötlete. Javier López-Menchero és Ortiz de Salazar az épülettel a túlzsúfolt dél-spanyol tengerpartra kínál megoldást, az épület kis alapterületének köszönhetően ugyanis több hely marad a parkoknak és más közterületeknek.

A további díjazottak között találhatunk átváltozó boltíveket, pénzbedobásra továbbépülő felhőkarcoló automatát, klímaváltozás-visszafordító magasházat, vagy a Yosemite nemzeti parkba álmodott sziklára vetített felhőkarcolót.

A teljes lista az eVolo magazin oldalán tekinthető meg. 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások