Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKRO
Virtuóz Prefa alkalmazás az irodaházon
Új CREATON beton tetőfedő család
Egyszerű tervezői feladat precíz előkészítéssel
Equitone: a mértéktartó egyszerűség példája
Opálzöld csillogás a homlokzaton
Az Anyag lehetőségei
A standardizáltság és az egyediség járhatnak kézenfogva
Címkék: Equitone, szálcement, homlokzatburkolat, homlokzat, burkolat, pályázat, díj, Mészáros Erzsébet


Képletszerű és mértéktartó homlokzatképzés
Rajki Diána 2017. április 21.      
Tiszta építészeti szándék, képletszerű és magas színvonalú homlokzatképzés. Ezekkel a szavakkal méltatta Patartics Zorán az „EQUITONE: Az anyag természete"– szálcement homlokzatok az építészetben című építész pályázat nyertes pályaművét Mészáros Erzsébet, Stiebel Rita és Szepesi János építésztrió munkáját.

A 2016. évi pályázat első helyét a Budapest X. kerülete Felnőtt és Gyermek Háziorvosi rendelőjének felújítása nyerte el.

2016-ban huszonhárom gyakorló építész pályaműveiből tíz épület tervezőit díjazta a zsűri. Az idén nyertes épületet a zsűri tavaly terv szinten nem ismerte el, idén viszont megvalósult formájában a legjobbnak ítélte. Az immár befejezett és használatba vett orvosi rendelő épülete igazolta a tervekben már korábban is érzékelhető építészeti kvalitást és konzekvens gondolkodást. A „recycling”, az újrahasznosítás csak részben – funkcióban és a helyszín azonosságában – teljesül, hiszen a korábbi épület szerkezete részben elbontásra került. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, az épület egyszerre lett szoborszerű, emblematikus és funkcionálisan is logikus. A belső átrium köré szervezett közlekedők és várók világosak és jó hangulatúak, ezt a mértéktartó díszítés és színhasználat segíti.

„Az épület – terv kategóriában – a tavalyi évben már megfordult ezen a pályázaton, de amint az idén is történt, a zsűri alapvető szándéka a megépült épületek díjazása volt, és erre a pályázatok nagy száma lehetőséget is kínált” – mondta Patartics Zorán Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész. A pályázaton a kiírás szerint ugyan nem csak kész épülettel lehet indulni, így a zsűri a terv szinten érkező, ám minőségi épületet ígérő anyagokat konzekvensen különdíjjal jutalmazza.

„Külön dicséretet érdemel a képletszerű homlokzatképzés, a bejárati helyek tömegbeli „behorpasztása”, színben is jelölt megkülönböztetése. A tiszta építészeti szándék a homlokzati anyag műszakilag is magas színvonalú alkalmazása révén teljesedik ki” – méltatta a nyertes pályaművet Patartics Zorán az ünnepélyes díjátadón.

A meglévő háziorvosi rendelő semmilyen mai műszaki követelménynek nem felelt meg, így a tervezőknek teljesen újra kellett gondolniuk az épületet. A földszint egészét elbontották, így a pince lett az épület körvonala. Szerették volna megtartani a két bejárat szoborszerű tömegét, ehhez pedig a homlokzatra mindenképpen táblás burkolati elemet képzeltek, ezért választották az EQUITONE szálcement homlokzati lapokat. „A modern design és természethű választék mellett fontos érv volt, hogy lehetőség van az anyag ragasztásos rögzítésére, illetve hogy a lapok tartósan ellenállnak az elemi erőkkel szemben” – indokolta anyagválasztását Mészáros Erzsébet, a nyertes építésztrió tagja.

Az anyagában színezett, számos árnyalatban elérhető szálcement EQUITONE panelek szinte bármilyen építészeti koncepció megvalósításához alkalmazhatóak, használatukkal tetszetős, tartós és modern homlokzat képezhető. Az EQUITONE különböző változatai közül a [natura] kedveltségét az adja, hogy a panelek diszkréten mutatják az anyag nyers, belső textúráját. A lapok nagy panelméretben állnak rendelkezésre, és tetszés szerint, akár a gyárban, akár a helyszínen a megfelelő méretűre és formájúra alakíthatóak. A budapesti nyertes épület felújításához az építészek az EQUITONE [natura] PRO N891, N154, N161, N411, N662, N252 színeket választották. A [natura] PRO változat az eredeti színárnyalatok megtartása mellett anti-graffiti védelemmel is rendelkezik.

Építészek: Mészáros Erzsébet, Stiebel Rita, Szepesi János
Szakági tervezők:
Épületszerkezet konzulens: Szecskő Heléna
Tartószerkezet: Kenese István és Monostori Gábor (Kenese Mérnökiroda Kft.)
Épületgépészet: Stiebel József (Energo-Pont Kft.)
Erősáram: Major Péter (Major Projekt Kft.)
Gyengeáram: Nagy Gábor
Tűzvédelem: Báder György (BNN Kft.)

További információ: www.equitone.hu

(x)



 



 

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


DENKMAL
Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©