hír épületek cikk

Olyan olcsó lesz a napelem, mint az újságpapír!


sebesp | 2017.04.25
A Torontói Egyetem áttörésének köszönhetően olyan olcsó és egyszerű lesz a napelem előállítása, mintha újságpapírt nyomtatnánk.

A Science tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a kanadai tudósoknak sikerült egy technológiai akadályt elhárítaniuk, és ezzel új korszakot nyithatnak a napelem hasznosításban.

Az új eljárás lényege, hogy a napelemek alapanyagát adó perovszkit-elemeket folyékonnyá teszik, és ezzel létrejön a „napelem-tinta", amelyet bármely anyagra, így üvegre vagy műanyagra is rá lehet nyomtatni – számolt be róla egy napelemes magazin.

Ráadásul a nyomtatás nem igényel semmilyen speciális szerkezetet, azt egy hagyományos tintasugaras nyomtatóval el lehet végezni, ami ma már rengeteg hazai háztartásban is megtalálható.

A Sciencedaily tudományos magazin szerint az eredménynek köszönhetően a napelemek előállítása: „olyan egyszerű és olcsó lesz, mint az újságpapíré".

Az új technológiával könnyen megoldható, hogy például az okostelefonok fedőlapját napelemes tintával borítsák be, és így töltsék fel a gyorsan lemerülő akkumulátorokat. Az irodaépületek ablakaira is nyomtatható lesz napelem, hiszen az átlátszó anyag nem takarja el a kilátást sem.

Míg a hagyományos napelemek szilícium-alapúak, és gyártási költségük igen magas, a perovszkit napelemek jelentik a jövőt.

A perovszkit alapú napelemek még viszonylag újnak számítanak a napenergia alkalmazásában, de fejlesztésük hihetetlen ütemben zajlik. Nyolc évvel ezelőtt a perovszkit napelemek hatásfoka csupán 3,8% volt, ma már 25%-nál tartunk, mindeközben a szilícium alapú napelemeknél nem történt érdemi hatásfok növekedés.

További előnyük, hogy előállításuk lényegesen kevesebb energiát igényel, és így kevésbé környezetterhelő, ráadásul az anyaga átlátszó, így üvegfelületeken is szabadon használható.

A Torontói Egyetem új fejlesztésével az árak tovább zuhanhatnak, iparági szakértők szerint a következő évtizedben ez az új típusú napelem veszi át a hagyományos szilícium alapú napelemek helyét.

Forras: www.kisalfold.hu

 


 

Frissítés, 2017.09.26:

Az újdonságról magyar szakembert is megkérdeztünk; mint az Építési Megoldások portálon kiderül, ők egyelőre nem ennyire optimisták abban a tekintetben, hogy hamarosan elterjedhet a fent leírt technológia. 

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások