iStvan | 2017.04.30
Lakásvásárlásánál olykor a tengeralattjárón szocializáltak előnyben vannak. Egy különleges varsói lakásprojektet mutatunk be.

Több cikkemben is említettem és ahol lehetett, nyomon követem a bemutatott épületekkel kapcsolatos eseményeket a tervektől a megvalósulásig. 6 éve, 2011. augusztus 18-án írtam először a Varsóban két meglevő épülettömb közé ékelődött otthonról. Forrásom már a következő évben, 2012 októberének végén beszámolt a megvalósult állapotokról.

Jakub Szczesny építész bevallása szerint a térrel kezdődött az egész, miután elmagyarázta, "miként jött át az ötlet" a helyszínen, amikor egy nap hazafelé sétált.

"Azon kezdtem el gondolkodni, ki élhetne egy ilyen szűk adottságú környezetben. Töprengtem, bizonyára olyan embernek kell lennie, aki remete lehet, aki szeretne egyedül élni és magányosan eltölteni az időt. De mit is lehet csinálni egy ilyen kapszulaházban?"

Szczesny, aki a Centrala művészeti csoport egyik alapítója, Etgar Keret izraeli írót hívta meg maga mellé koncepció kialakítására. A páros egy háromszög alakú ház tervezésébe fogott, amely mindössze egy lakó élet- és munkafeltételeit biztosítja. "Humorérzéket igényel, mivel senki sem tud egy ilyen keskeny térben sokáig megmaradni" – viccelődött Szczesny.

A ház vázát acél "gólyalábakra" állították és egy házszélességnyi lépcső vezet fel a lakótérbe. A házszerű képződmény ennek ellenére "varsói ikonná vált és már a turisztikai térképen is rajta van" – mondta az építész


Emlékeztetőül pár sor a szerkezetekről:

Az acélszerkezetű ház oldalát, tetejét és szintjeit betonréteggel fedett préselt faforgács lapok alkotják, amelyek között extrudált hőszigetelés biztosítja a szigetelést. A Keret-ház csupán az áramot nyeri a szomszédos épülettől, víz- és csatornarendszere önálló lesz, ehhez a vitorlás hajókon alkalmazott technológiát alkalmazzák.


A forrásoldal fotósa:
Bartek Warzecha

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások