hír

Szállásépületek az új Metszetben


Csépé | 2017.05.02
A legjobb brit családi ház, egy elegáns berlini kétlakásos épület és egy portugál villa a Metszet 2017/2 számában. A címlapon Makrai Sándor különleges burkolatú kelenvölgyi családi háza, míg a téma rovatban budapesti szállodákat és vidéki családi házakat ismerhetünk meg. Egy szakcikk a vidéki sátortetős kockaházak átalakítását elemzi.

Richard Murphy lakóépülete úgy nyerte el az RIBA Év Háza díját, hogy a hatóság emberei a "butaság, az egó és a mohóság emlékművének" titulálták. Sebes Péter, Londonban élő szerzőnk cikke a visszhangokat is bemutatja. Kerékgyártó Béla a Barkow Leibinger iroda különös, priamis formájú, a berlini szabályozásra pragmatikus megoldást kereső kétlakásos épületét mutatja be. Egészen másképp különleges a befelé forduló beirizi (Portugália) villaépület, a fiatal José Cadilhe munkája, melyet Szentirmai Tamás mutat be.

A magyar példák közül Makrai Sándor különleges, kavicsos felületű, modern szerkesztésű kelenvölgyi villája került címlapra, erről Katona Vilmos írt történeti és elméleti gyökereket is bemutató elemzést. Wesselényi-Garay Andor egy szinte elrejtett fővárosi kincset mutat be: a harmincas éveket idéző Exe Hotelt a semmibe futó Asbóth utca végén, Király Noémi, Pongrácz Gábor, Sallai Gábor és Dienes Péter munkáját. Míg ez néhány évtizedes últra visszateknintő épület újrafogalmazása, Hild Csorba Bernadett, Erdélyi Erika és Somlai Tibor a város legrégebbi szállóját, a Pest-Buda Hotelt újította fel.

Izgalmas, minimalista villa az SG-ház Béres Attilától, idézet-rendszerét, kontextusát Masznyik Csaba tárja fel. Szintén érdekes kontextusú ház a szolnoki Tabánban Álmosdi Árpád díjnyertes családi háza, melyről a lokálpatrióra Bajnai Zsolt írt értő kritikát. A közös örökségünket képező kádári kockaházak lehetséges (javasolt és nem javasolt) átalakításáról, bővítéséről a témában nemrég szakdolgozatot írt ifjú szerző. Födelmesi Tamás írt összefoglalót.

A lap itt előfizethető.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások