Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Beépülhet az ország legértékesebb telke
Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum Budapesten
Kamukönyvekkel káprázatat az új kínai csodakönyvtár
Elvetélt halpiac-terv lett az év Jövőbeli Projektje a World Architecture Festival-on
Vályogház lett a világ legjobb épülete 2017-ben
Felhők között épül Empire City, Vietnam „városi esőerdeje”
A világ egyik legnevesebb múzeuma megvett egy darabot a brutalista ikonból
Náddal burkolt magyar épület is bekerült a World Architecture Festival rövidlistájára
Tizenöt éves a csütörtökön induló Héttorony Fesztivál
Indul a pécsi egyetem új legyező alakú épületének megvalósítása
A Városligeti fasorba költözik a Magyar Építészeti Múzeum
Aranyos luxuspasszívház New Yorkban
Hatósági bontás eredményeként kap új homlokzatot a Corvin áruház


Olcsó villa minimalista bunker-stílusban
sebesp 2017. május 14.      
Alacsony költségvetési kerettel vágott a portugál család házépítésbe, mindössze nyolcvanezret szántak az építkezésre, végül százezerből össze is jött.

Nehéz feladat elé állították José Carlos Nunes de Oliveira portugál építészt megrendelői, akik azt kérték tőle, tervezzen nekik olyan házat, ami 80.000 euróból megvalósítható. Egy kis számolgatás után José azt mondta, ez lehetetlen, de százezerből megoldható a feladat. (Az összeget nem javasoljuk átszámítani – a szerk.)

Az egyszerű kockaépület Matosinhosban, egy tengerparti városban található, közvetlenül Porto mellett. A telek, melyet a tervező szerint olyan, mint egy "pizza szelet", korábban fészkekkel és növényi kertekkel volt tele. A költségek csökkentése érdekében az épületszerkezetek felületkezelése a lehető legegyszerűbb. Kívül a falakat halványszürke vékony vakolattal látták el, míg belülről a beton maradt nyersen.

"Végiggondoltunk drágább lehetőségeket is" – magyarázta Nunes de Oliveira. "Mi inkább az épület energiahatékonyságába fektetünk be, nem pedig a befejező anyagokra" – folytatta. "Úgy képzeltem el a házat, mint egy minibunkert, a természetes betonfalat belülről, kívülről pedig hőszigetelő rendszert."

Az alaprajzot is a lehető legtisztábbá alakították, elkerülve, hogy a felesleges töréseket. A lépcsőház a kilencszer kilenc méteres alaprajz középpontjában helyezkedik el, így mindkét szinten térelválasztóként is szolgál. A földszinten elválasztja a nappali-étkezőt a konyhából, míg az emeleten elválasztja a szülői hálót a két kisebbtől.

Annak elkerülése érdekében, hogy a ház olcsónak hasson, az építész nagyméretű ablakokat tervezett, köztük egy sarokablakot, és egy kettős üvegajtót, amely a kerttel kapcsolja össze a lakóteret.

Forrás: www.dezeen.com

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 11 (9 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©