tervek Budapest fejlesztés high-tech

Világhírű kutató-fejlesztő cégek high-tech fellegvárai Budapesten


Java | 2017.06.06
A 21. század kutatás-fejlesztését reprezentáló technológiai cégek az egész világon egyre csak terjeszkednek. A nemzetközi infokommunikációs cégek legjobbjai az elmúlt években sorra felvonultak Budapesten is – írja a realista.hu.

Telenor ház

A különleges, 26 ezer négyzetméteres Telenor cégközpont 2012-ben második helyezést ért el a FIABCI Prix d’Excellence versenyén, vagyis azon a versenyen, ahol idén arattak a magyar fejlesztések. Az átadásra 2009-ben a válság kellős közepén került sor. Különleges építészeti megoldásainak köszönhetően találták az irodaház kategóriában az egyik legjobbnak a Telenor Házat, hiszen világviszonylatban is ritkaság az a hőszivattyús rendszer, amely a föld hőjének segítségével fűti az épületet.

Az emberléptékű ingatlanban a kilenc épületszárny sugaras elrendezésben veszi körbe a tágas átriumot, vagyis a befogadó komplexum igazi harmóniát áraszt. Az épület különleges belső kialakítása a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda nevéhez fűződik, ahol a tágasabb közösségi terek és a transzparencia dominál az üvegfalak használatával, miközben senkinek sincs dedikált munkahelye. A melegvizet előállító napkollektor és a szelektív hulladékgyűjtés mellett papírkímélő, elektronikus dokumentumkezeléssel is csökkentik a környezet terhelését, ahogyan a nyomtatáshoz is újrahasznosított papírt használnak. Az épület anno elnyerte a hazai Építőipari Nívódíjat is.


Millennium City Center

A Vodafone átadására 2006-ban került sor a Millennium City Center irodaházban, ahol egy nyolcszintes épülettömbben mintegy ezer főt foglalkoztatnak. Pár éve a Cushman & Wakefield irányításával vadonatúj, rugalmas irodakörnyezet jött létre, így a 21. század munkakultúrája költözött a falak közé.

A cellás irodákat, a zárt tereket, a merev struktúrákat teljesen felváltották a nyitott terek és közösségi helyszínek. A terveket a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda szállította. Az átalakításoknak köszönhetően a korábbi 10 ezer négyzetméter helyett mindössze 7500 négyzetméternyi területen is a praktikum és kényelem a jellemző. A munkálatok mintegy nyolc hónapig tartottak, és igazi bravúrnak számít, hogy az épület belső tereit úgy sikerült újjávarázsolni, hogy eközben a napi munka non stop folytatódott.A minőségi terek a DVM group kivitelezésében valósultak meg.


Magyar Telekom székház

A Groupama Aréna mellett 2016-ban kezdték el építeni a a Magyar Telekom Székházát a Wing beruházásában.Az 58 ezer négyzetméternyi irodaháza az ország legnagyobb egy épülettömbben megvalósuló irodaháza lesz. Az ingatlan valójában három irodaház ötvözete, amelyet a Tiba Építész Stúdió tervezett. Az épület egyik különlegessége, a tetején lévő 200 méteres futópálya, mindemellett egy hatalmas fitneszközpontot is berendeznek, de persze az üde zöld park sem hiányozhat majd. Az új székház valójában Budapest új kapujává válik, hiszen ha valaki repülővel érkezik, akkor ez lesz az első igazán nagy volumenű modern ingatlan, amivel találkozik majd.

A fejlesztés nagyságrendjét jól tükrözi, hogy a komplexum két személyi bejáróval, három kocsibejárattal, két kerékpár-tárolóval és három belső udvarral rendelkezik, s még egy hatalmas konferenciaközpont is épül, továbbá a főbejáratot ékesítő oszlopok magassága pedig eléri a 22 métert. A székház 2018 második félévében készül el a tervek szerint.


Nokia Skypark

Mostanában adták át a Futureal fejlesztésében a 25 ezer nm Nokia Skyparkot, mely a Nokia Globális Technológiai Központja.Az irodaház bejáratánál egy városi teret alakítottak ki, ahova közel tízméteres platánfákat is telepítettek.

Nokia Skypark kétszintes lobbival és az első emeleten belső konferenciaközponttal rendelkezik. Az épület egy igazi campus, amely a számos szolgáltatás mellett óvodát is biztosít a dolgozók gyermekeinek. A belső terek kialakításánál kiemelt szempont volt a hatékony, kreatív munkavégzés elősegítése. Az irodaház környezetbarát megoldásai közé tartozik a motorizált külsőárnyékoló-rendszer, az elektromosautó-töltő, a zöld tető és a kerékpártároló. Ez az épület is a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda tervezőmunkájának köszönhető.


Ericsson ház

A Wing fejlesztésében épül az Ericsson új budapesti irodaháza, az ún. „Ericsson Ház” a Rákóczi híd budai hídfőjénél, az Infopark és az egyetemi kampuszok mellett. A tervek szerint 2017 végén költözik ide majd a Science Parkból hazánk egyik legnagyobb IKT K+F központja, de itt kap helyet az Ericsson budapesti technológiai inkubátorháza és az Ericsson Garázs is. Az irodaház kialakítása elősegíti majd a kreativitást, valamint a kutatás-fejlesztés és az értékesítés közötti szorosabb együttműködést.
A belső terekben kis létszámú és nagyobb befogadó képességű társas tereket, a gyors kommunikációt támogató mini tárgyalókat, az intenzív kooperációt elősegítő „scrum” szobákat és konferenciaközpontot alakítanak ki. Emellett zöld, belső teraszok, rekreációs centrum, bicikli tároló is várja a cég munkatársait.


Mill park

Az IT Services Hungary 2018 második negyedévétől a Skanska által fejlesztett 17 300 nm alapterületű Mill Park irodaházba helyezi át székhelyét.A Duna közelében a Soroksári úton épülő komplexumban az ún. „Futureproof Workplaces koncepció” alapján alakítják ki a belső tereket, és ez az emberközpontú megközelítés illeszkedik az IT Services filozófiájába is.

Az új helyszín 2500 munkatársat foglalkoztat majd, akik az eddigi két telephelyről egyetlen központba kerülnek. A hatalmas belső területen alakítják ki a parkot számos well-being lehetőséggel, kinti fitneszeszközökkel, külső tárgyalókkal, vagyis ez lesz az irodaház zöld tüdeje, ahol a dolgozók feltöltődhetnek, lazíthatnak.


Forrás: realista.hu
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások