épületek épül sportváros tf

Lendületben a TE zöld sportvárosának építése Buda szívében

Látványtervek


Java | 2017.06.08
2015-ben született kormánydöntés a TE átfogó megújulásáról, két hónappal az egyetem sportcsarnokának katasztrofális leégése után. Az akkor nyilvánosságra hozott terv egy nagyvonalú, európai szinten is egyedülálló új campus megvalósítását irányozta elő, de további területek is részesei lettek a komplex fejlesztésnek.

A 2022-ig tartó beruházás fázisai a következők:

• a sportkórház 12 éve félbe hagyott központi épületéből megszületik a TE több mint 16 ezer négyzetméteres új főépülete;
• a sportkórház területén levő műemléki Hauszmann-villák felújításával egy sporttudományi központ jön létre négy laborépülettel, valamint egy helyreállított történeti kerttel és közparkkal 30 ezer négyzetméteren;
• a TE területén többszintes sportközpont épül, szinte valamennyi sportágat lefedő sportterekkel;
• a Csörsz utcai sporttelep ugyancsak 30 ezer négyzetméteres területe egy multifunkciós sportcsarnokkal, egy atlétikai és egy futballpályával újul meg;
• a Déli pályaudvar üzemi területein a használaton kívüli, jelenlegi rozsdaövezet területén a nagyközönség számára is nyitott sportpályák és zöld területek jönnek létre.
• Új, modern sportkórház kialakítása a Karolina úton.

„Az egész koncepció ütemezést alapvetően befolyásolja, hogy a kivitelezés közben mindkét érintett intézmény működését zavartalanul biztosítani kell” – elsőként ezt emeli ki Gyetvai Árpád, korábbi miniszteri biztos, a beruházásért felelős programiroda vezetője.

A leendő főépület belső terei jelentősen átalakulnak, egy 500 fős nagyelőadó, aula, étterem és mélygarázs jön létre, miközben a területét 11 ezer négyzetméterről 16 ezer négyzetméteresre bővítik.” A legizgalmasabb feladat a Hauszmann Alajos által tervezett, 1880-as években létrehozott épületek rekonstrukciója, mivel a cél a legmodernebb technológia biztosítsa oly módon, hogy közben hűen őrizzük a műemléki jelleget.A héjazat csere és a homlokzati felújítás mellett az automatizált VRV hűtő és fűtő rendszer kiépítését úgy kell megoldani, hogy közben az épületeket nem lehet szigetelni.

A napelemes rendszereket is csupán a leendő főépületre és az egyik nem műemlék épület tetejére telepíthetnek. A Hauszmann-villa üresen álló épületeiben már javában zajlik a munka, a többit június végén július elején veheti át a kivitelező. A TE felújításánál fő szempont, hogy a különböző laborok és elemzési rendszerek a pályákhoz kapcsolódva alkalmassá váljanak a sportolók és hallgatók tudományos alapú fejlesztésére, kutatására” – mutat rá az igazgató. E cél érdekében négy Hauszmann épületben az alábbi négy központ kerül elhelyezésre.

A biomechanikai labor és tanszék, más kapcsolódó tanszékekkel együtt. Ebben a laborban a sportoló mozgását elemzik ki a legapróbb részletekig, és tesznek javaslatokat a technikájának és teljesítményének javítására. A szükséges adatok megszerzéséhez a rendszer össze lesz kötve a sportterekkel, így például az egyetem újonnan épülő 50 méteres medencéjével is.

Egy másik Hauszmann-villába kerül a Nemzeti Sportközpontokból ideköltöző Sporttudományi és Diagnosztikai Központ. Ez Magyarország egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező diagnosztikai laboratóriuma, amit elsősorban az utánpótláskorú és ifjúsági versenyzők vizsgálatára fejlesztenek tovább. A harmadik épületben az egészségtudományi tanszéket és annak laborjait alakítják ki. A negyedik laborépületbe kerül az egyedülálló Nemzeti Sport-táplálkozástudományi Intézet, amely a nemzetközi trendeket követi.

A Csörsz utcai sporttelep ugyancsak 30 ezer négyzetméteres területe egy multifunkciós sportcsarnokkal, egy atlétikai és egy futballpályával újul meg. A Déli pályaudvar üzemi területein lévő használaton kívüli, jelenlegi rozsdaövezet terület hasznosítására is sor kerül, ahová sportpályákat és zöld területeket alakítanak ki a nagyközönség legnagyobb örömére. Végül a sportkórház a Karolina úton találta meg végleges új helyét, s a költöztetése már március óta javában tart, s július végére fejeződik be.


Források:
Pestbuda.hu / Magyar Építők.hu

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások