Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Lehet, hogy ingatlanpanama van a Feneketlen-tó melletti lakópark-terv hátterében?
Végre befejezik a legnagyobb magyarországi szellemvárost
Hatalmas kórházfejlesztések jönnek Budán
Tate St. Ives: Galéria az óceánparti sziklákban
Jégcsarnok is épül a Déli pályaudvar területének egy részén
Falak és pillérek nélkül: Steve Jobs Theatre
A macskabarát költők háza
A "2000 fagylaltosvödör" projekt
Zürichben nyit irodát a Bord Építész Stúdió
Lerakták a Pannon Park alapkövét Budapesten
A Hagymatikum tanuszoda korszerűtlen, mélyíteni nem lehet, bontani nem szabad
Újjászületik Párizs legjobban utált felhőkarcolója
A producer háza
Címkék: Egyesült Királyság, London, Brexit


Az építészek a Munkáspártra szavaztak, de miért?
sebesp 2017. június 11.      
Az Egyesült Királyságban az építészek hagyományosan nem szívlelik a Konzervatív Pártot, és ez mostani választásokon sem volt másképp. A háttérben történelmi és intellektuális okokat kell keresni.

Nagy-Britanniában építészekkel beszélgetve, ha szóba kerül a politika, gyorsan kiderül: alig akad olyan, aki a Tory pártot támogatná. Az okokat firtatva hamar fény derül Margaret Thatcher egykori miniszterelnök a mai napig nem igazán megbocsátott lépésére, aminek eredményeként építészek ezrei kerültek az utcára egyik pillanatról a másikra. Az történt ugyanis, hogy az előtte leginkább önkormányzatok által működtetett tervezőirodákat felszámolták, igaz, az előtte az építészeknek sok munkát adó lakásépítési és kommunális projektektől is megvonták a támogatást a nyolcvanas évek eleji gazdasági megszorítások keretében. A fiatalabbaknak egyetlen esélyük volt, ha külföldön vállalnak munkát, sokan inkább pályát módosítottak. A jól működő műhelyek szétforgácsolódtak, és a társadalmilag érzékeny komplex építészeti, városrendezési megoldások helyett kizárólag a pénzügyi befektetők érdekeit kiszolgáló építészetnek maradt helye.

Általános a vélekedés, hogy a konzervatívok nem hajlandók költeni az építészeti minőségre sem kívül, sem belül, ami az esztétikán, az építészek kreativitásának beszűkülésén kívül az épületek tartósságára is kihat. Nyolc évvel ezelőtt, a jobboldal legutóbbi hatalomra kerülésekor például egy nagyszabású iskola újjáépítési programot állítottak le, melynek keretében az általános iskoláktól a főiskolákig intézmények százai helyett építettek volna újat, vagy egészítettek volna ki a kor igényeinek megfelelő létesítményekkel.

Az utóbbi egy évben a Brexit nyomta bélyegét a kormány és az építészek közötti kapcsolatra, utóbbiak, köztük a legnagyobb sztárok is (pl. Richard Rogers, Adam Caruso, David Chipperfield, Peter Cook, John Pawson) a referendum óta folyamatosan bombázták a kormányt petíciókkal, nyilatkozatokkal, melyekben kétségbeesetten kérik a szigetországban szakmát gyakorló építészek becslések szerint negyven százalékát kitevő, a világ minden tájáról érkező kollégáik jogainak változatlan biztosítása érdekében.

A napokban tartott választások eredménye ugyan nem nyugtatta meg a szakmát, de sokan reményüknek adnak hangot, miszerint a kilépési tárgyalások megfontoltabban, a kemény vonalat háttérbe szorítva folynak majd, így nagyobb eséllyel működhet tovább a csak Londonban évente 1,7 milliárd Font (kb. 600 milliárd Forint) bevételt produkáló építészeti tervezési iparág.

A londoni székhelyű Dezeen.com kifejezetten építészeket és építészhallgatókat interjúvoló előzetes közvéleménykutatásából az derül ki, hogy a szakma szinte egységesen a brit Munkáspártot, a Labour-t látta volna szívesen hatalmon.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©