Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Mégsem épül felesleges múzeum közpénzből!
Címkék: óvoda, Norvégia, FutureBuilt, pluszház, Michael Christensen, fapanel, faburkolat, bicikli, környezettudatosság


Átadták Norvégia első pluszház-óvodáját
Kistefossdammen óvoda, Asker
zimboras 2017. június 25.      
A norvég FutureBuilt program idei konferenciáján bemutatták a dán Christensen & Co Arkitekter által tervezett klímabarát óvodát. Az első norvégiai pluszház középület építéséből és üzemeltetéséből adódó klímagáz-kibocsátás 60%-kal alacsonyabb, mint egy átlagos norvég óvodáé.

A jövő építészeti formái
A dán iroda a FutureBuilt 2015-ös tervpályázatán nyerte el az Oslo közelében fekvő, askeri óvoda tervezését. A pályázat egyik alapvető célkitűzése volt, hogy a környezettudatos megoldások az építészeti formálásban is megnyilvánuljanak, és a külső szemlélők számára is érzékelhetővé váljanak.

A Christensen & Co Arkitekter tervezte a dániai Hørsholmban található, Solhuset (Napház) passzívház-óvodát is. A Kistefossdammen óvoda tervezésekor egy kompakt épülettömegre törekedtek, amiből asszimetrikus lecsapott "tornyok" emelkednek ki. A kiemelések dél felé tájolt oldalán napelemek vannak. Az északi felületek tetősíkablakain keresztül, pedig a tornyok alatti, nagyobb belmagasságú terek kapnak természetes bevilágítást.

Szellőzés, fény és sok fa
A tornyokon lévő nyílászárók eredetileg egy központilag vezérelt hibrid szellőzési rendszer részei is lettek volna. Ezt azonban nem sikerült összehangolni az önkormányzat épületautomatizálási rendszerével, ezért köztes megoldásként a nyári időszakban itt kézzel nyitható szellőzőablakok lesznek.

Az egész épület anyaghasználatára a faburkolatok, illetve az előregyártott táblásított fapanelek alkalmazása a jellemző. A nyílásokat tűzihorganyzott acél keretezés emeli ki. A tervezők igen érdekes módon kombinálták az előtetőkben polikarbonátot a fa szerkezettel.

Járjunk többet biciklivel
Közvetlen az óvoda bejáratánál egy kényelmes fedett biciklitároló kapott helyet, míg a gépkocsiparkoló 150 m-re van innen. Sokféle egyéb eszközzel is ösztönzik, hogy a gyerekeket ne autóval hozzák a szülők. Például a biciklis szülők korábban bevihetik, illetve tovább bent hagyhatják a gyerekeket az oviban. A gyerekeket pedig elektromos rásegítésű "bicikli-busszal" viszik kirándulni a környékre.

Alacsony energiafelhasználás és CO2-kibocsátás
Az épület 100 gyermekre és 30 dolgozóra méretezett (Norvégiában az óvoda része a bölcsőde is). Nettó alapterülete 1.220 m2. Az épület energiaellátásának ca. 45%-át az alapkőzetből nyeri víz-víz hőszivattyúval, a fennmaradó 55%-ot pedig a napelemekből. A kiemelt tetőfelületeken kb. 300 m2 napelem került elhelyezésre. Az épület teljes nettó energiaigénye 64 kWh/m2 év. A megvalósult épület CO2-ekvivalens kibocsátása 16,5 kg CO2/m2 év.

(Az akkor még csak épülő épület terveit néhány éve a tervezők Magyarországon is bemutatták - a szerk.)

Kistefossdammen óvoda
Vikingjordet, Heggedal, Asker (Norvégia)

Építészet és tájépítészet: Michael Christensen, Christensen & Co Arkitekter
Kivitelező: NCC
Építés: 2015-17


Fotók: Zimborás Gábor

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 80 (40 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


DENKMAL
Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©