Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
Címkék: Newill Academy, önkéntes, regeneratív építészet, Afrika, Ghána, bambusz, napkémény


Folytatja munkáját a Newill Academy magyar építészcsapata Afrikában
fuboma 2017. június 29.      
Koforidua egyik általános iskolájának diákjai egy túlzsúfolt raktárépületben, illetve annak folyosóin és az udvarán felállított rozoga bádogtető alatt tanultak. Ezen próbál változtatni önkéntes építészek egy csoportja.


Idén augusztusban a ghánai tanítási szünethez igazodva folytatódnak a munkálatok a 2016-os Média Építészeti Díja Közönségdíjas iskolájának építésén a ghánai Koforiduában. Elsőként a földszint feletti födém még hiányzó részét fejezik be, majd megkezdődik az első emeleti falak építése és a tervek szerint egy szakaszon a második födém is elkészül, így szeptembertől további termeket vehetnek használatba a diákok. Az idei tervek között szerepel a homlokzathoz használt bambusz előkészítése is a következő szezonra, mely a kezelést követően legkorábban hat hónap száradás után használható fel.

A munka legnagyobb részét idén is a nemzetközi önkéntesekből álló csapat fogja végezni, az építőanyagok megvásárlását és a helyi szakemberek bérét a tervezők közösségi finanszírozással szeretnék előteremteni. A kampány támogatására itt van lehetőség.

Korlátozott számban önkéntesekre is szükség van még, a jelentkezési lap itt érhető el.

A Newill Akadémia egy szociális alapon működő óvoda és általános Iskola Koforiduában, Ghánában mely 2010-ben indult William Newman helyi tanár kezdeményezéseként az édesanyja háza melletti üres melléképületben. Az intézmény hiánypótló, hiszen a városban nem, illetve csak nagyon drágán áll rendelkezésre hasonló ellátás. Az évek során az iskola kinőtte az eredeti épületet, több osztály terem hiányában folyosókon vagy az udvaron felállított bádogtető alatt tanult.

Az iskola bővítésére 2016-ban egy kortárs szellemű, ugyanakkor a helyi építészet értékeit szem előtt tartó épület tervei készültek el, mely a klimatikus viszonyokhoz egyszerű low-tech megoldásokkal alkalmazkodik, ezáltal költséghatékonyan fenntartható. Az iskola tervezésénél fontos szempont volt az épület passzív hűtése, átszellőztetése, helyi építőanyagok felhasználása valamint a napenergia passzív hasznosítása.

Az építési munkák a tanítás folyamatossága érdekében szakaszokra bontva, a tanítási szünetek alatt folynak magyar és nemzetközi önkéntesek, valamint helyi munkaerő segítségével. Az első ütemben, 2016 augusztus/szeptemberében két szerkezetkész tanterem és egy vizesblokk épült fel, valamint két további teremnek állnak a falai. Ezek a félkész tantermek az idei tanévben már mind használatban vannak. Az építkezést a William által gyűjtött adományokból és a tervezőcsapat crowfunding kampányából finanszírozzák.


Tervezők: Funk Bogdán, Szelecsényi Balázs, Vadász Orsolya, Nusszer Diána, Cserháti Csinszka
Statika: Vető Dániel
Fenntartható rendszerek: Németh Roland
Látványterv: Gyenese Gábor
Videó: Váczi Lilla

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 41 (21 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©