Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációt
Sokmilliárdos beruházás indul az Andássy úton
Holnap dől el, hogy eladják-e a Bálnát
Az illegális fakitermelés országában fából építenek lélegző lakótoronyot
Brutális beépítés jön a Feneketlen-tónál az ÉMI helyére
Hat gyorsforgalmi utat köt majd össze az új Duna-híd
Hipermodern városközpont lesz a Szervita tér, de mi lesz a szobrokkal?
Máris káosz van az új szuperkórház építése körül
Megéri? 1,5 milliárd dollárból épül fel George Lucas futurisztikus múzeuma
Épül a jövő lakóparkja: szegedieknek építenek ufólakóparkot
Címkék: Városliget, Olof Palme sétány


Megszűnne az Olof Palme sétány – megvannak a Városliget látványtervei
donkanyar 2017. július 6.      
A múlté lenne az Olof Palme sétány, a Kós Károly sétányt autómentesítenék, sportpályák, futókör, rózsakert és kutyafuttatók lennének mindenhol. A Városliget kétszáz évvel ezelőtti, eredeti koncepcióját akarja visszaállítani a Garten Studio, akik elnyerték a Liget Projekt tájépítészeti terveinek elkészítésére kiírt pályázatot – számol be az Index.

Nebbien Henrik tervei szerint akarják visszaállítani, vagyis megújítani a Városligetet. Ez alapján például megszüntetnék az Olof Palme sétányt, hogy visszaállítsák az úgynevezett Nebbien-féle térszerkezetet és a rondó körüli területeket. A biciklisták ezentúl máshol járhatnának.

Megszűnne a Kós Károly sétány, legalábbis az autók számára. A nyomvonalán kockaköves sétány lenne, a biciklistáknak az út felét aszfalttal fednék majd le, a járdákat pedig zöldfelületté alakítanák.

A rondóba belevágna az új Néprajzi Múzeum, amit a Kossuth térről költöztetnek át. Szloszjár György, a Garten Stúdió vezetője viszont azt mondta, ez nem vesz el több helyet, mint a mostani parkoló, a rondó csonka kör alakja egyébként is sajnálatos „adottság".

Az Olof Palme házat ezután is meg lehet majd közelíteni, keleti oldalra helyezik át a bejáratát, ahol eredetileg is volt, mondta el Szloszjár. A mostani bejárat (eredetileg az épület hátulja) elé rózsakert, szökőkút kerül a tervek szerint.

A Városligeti-tónak lépcsőzetes medret építenének, néhol két méter mély is lehet majd az új meder. Ezentúl is használt termálvízzel táplálnák, de beépítenének egy tisztítóművet, és több ponton eresztik majd be a vizet – ehhez később érkeznek a részletes tervek.

Sport, sport, sport – a délnyugati sarokban játszótereket és sporttereket, hálós mászókákat és csúszdarendszert álmodtak. A ligetkör 2 kilométer hosszú, 1,8 méter széles futókör lenne, a Vakok kertje alatt pedig lenne egy kisebb sporttelep iskolásoknak. A Pecsa melletti régi betonos pályákat viszont felszámolnák. A kutyásoknak két zárt és egy nyitott futtatót terveztek. Szolgáltatásokat egységes, faburkolatú, áttetsző falú épületekben lehetne majd igénybe venni, itt lennének vendéglátóhelyek és 9 új közmosdó is.

A mostani tervben nem szerepel a Hősök tere, ahol a tervezők szerint fel kell számolni a tér körüli betonfelületet. A stúdió 15 milliárdért oldaná meg a liget visszaállítását, 2018 áprilisára ígérik az első ütem elkészülését.


Forrás: Index.hu
 

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©