hír épületek tervek Budapest omfb irodaház Szervita tér telefonközpont

Hipermodern városközpont lesz a Szervita tér, de mi lesz a szobrokkal?


donkanyar | 2017.07.11
Szebb lesz a tér, de két, a szocializmusra jellemző szobor sorsa ismeretlen. Korábban írtunk az irodaházról, most lássuk, mi tűnik el a térről!

Elkezdték a Szervita téri parkolóház bontását. A Közti által kivitelezett épületet az Urbface.com adatbázis szerint még Szabó István és Jakab Zoltán tervei alapján építették fel a háború alatt súlyosan megrongálódott Teleki-palota helyére. Az 1973-ban átadott épület leánykori neve Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) volt. Bontása sokszor felmerült, legutoljára Zaha Hadid tervezett ide egy buborék formájú épületet. Az épület helyére a Horizon Development most egy 15 ezer négyzetméteren elterülő hétemeletes irodaházat építtet fel, amelyet a tervek szerint 2019-ben adnak majd át. (Bővebben itt írtunk erről)

Szintén csákányok alá kerül a Szent Anna templom melletti Belvárosi Távbeszélő Központ is. Ezt az „L” alaprajzú ötemeletes ingatlant 1976-ban adták át Jeney Lajos és Bán Ferenc tervei alapján. Az Urbface.com adatbázis szerint az irodaház belsőépítésze Tell Márta volt. Nem tudni mi lesz a sorsa a házon látható négyfelé hasított és középről kihajlított krómacél lemez szobornak, amelyet szintén 1976-ban adtak át. A műalkotást Bohus Zoltán és Csiky Tibor készítette. Valószínű szemétre kerül a bejáratnál látható a körívdarabokból álló dekoratív kődombormű is, amelyet még Józsa Bálint és Kovács Ferenc készített. A bontandó ház helyére a Biggeorge Propoerty egy lakóházat épít majd fel.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások