Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Lehet, hogy ingatlanpanama van a Feneketlen-tó melletti lakópark-terv hátterében?
Végre befejezik a legnagyobb magyarországi szellemvárost
Hatalmas kórházfejlesztések jönnek Budán
Tate St. Ives: Galéria az óceánparti sziklákban
Jégcsarnok is épül a Déli pályaudvar területének egy részén
Falak és pillérek nélkül: Steve Jobs Theatre
A macskabarát költők háza
A "2000 fagylaltosvödör" projekt
Zürichben nyit irodát a Bord Építész Stúdió
Lerakták a Pannon Park alapkövét Budapesten
A Hagymatikum tanuszoda korszerűtlen, mélyíteni nem lehet, bontani nem szabad
Újjászületik Párizs legjobban utált felhőkarcolója
A producer háza
Címkék: Dánia, múzeum, bunker, II. világháború, BIG


Földalatti múzeum egy náci bunker mellett
sebesp 2017. július 20.      
Elkészült BIG "láthatatlan múzeuma" Dániában, Blåvandban. Az épület közvetlenül egy második világháborús német bunker mellett, a homokdűnékbe vágott lineáris átjárók kibontásával jött létre.

A Bjarke Ingels Group (BIG) terve a már eredetileg is egy kis múzeumot magában foglaló Tirpitz bunker épületének szerves folytatása. Mindössze négy keskeny bemetszés jelzi a bunker melletti dűnében az új kiállítótermeket. A bevágások középpontjában egy udvar jött létre, amely a Tirpitz Múzeum új központját képezi. A négy különálló blokk bevágásokkal tagolt homlokzatait hat méter magas ablakok törik át, hogy a természetes fény bejuthasson a föld alatti kiállítási terekbe.

A négy tematikus kiállítótermet a Tinker Imagineers stúdió úgy tervezte, hogy visszatükrözze a hely háborús történelmét és a drámai természeti környezetet. A Beton Galériában felállított hadsereg bemutatja Hitler terve, az úgynevezett Atlanti Fal történetét, amely a tengerpart mentén elhelyezett struktúrák hatalmas hálózata. Magának a Tirpitz Bunkernek az építése 1944-ben kezdődött e terv részeként, de a második világháború véget ért, mielőtt az építkezés befejeződhetett volna. A tornyokkal magasított betonblokkot később múzeummá alakították át.

"Tirpitz építészete a második világháborús bunker ellentéte, a nehéz, hermetikusan lezárt objektum az új múzeum invitáló könnyedségével és nyitottságával áll szemben" mondta Bjarke Ingels, a BIG alapítója. "A galériák úgy épültek a dűnékbe, mint egy nyílt oázis a homokban, éles ellentétben a náci erőd monolit vasbeton szerkezetével."

A második, a nyugati part aranyáról elnevezett kiállítóteret a térségi borostyánipar méltatásának szentelték, a harmadik galéria pedig egy 4D-s képernyőn mutatja be Dánia nyugati partjának történelmét mutatja.

Az utolsó kiállítás tárgya maga a Tirpitz bunker.

A galériák falai helyszínen öntött vasbetonból készültek, amelyek a 36 méteres fesztávú tetőt tartják. Utóbbiak felületét homokkal és fűvel borították. A mesterságes táj a látogatók számára megközelíthetőbbé teszi és jó rálátást kínál a szomszédos bunkerre.


Forrás: Dezeen.com

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 17 (11 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©