Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Digitális egyeztetőfelület indul az építések engedélyezésére
Hagyományos karakterrel épül új híd a Tiszán
Indul a Budai Irgalmasrendi Kórház átfogó projektje
Katar szétszedhető stadiont épít a VB-re
Sűrűségi viszonyok
A kormány döntött a Népi építészeti program támogatásairól
Méretes Gömböc szobor kap helyet a Corvin sétányon
Stadion örökre vasalva?
Felhőkarcolót épít az MNB-alapítványok vagyonkezelője Budapesten
Átadták a 2017-es Prima Primissima díjakat
Ikerminaret koronázza a tudás spirálját Katarban
Négytornyú kúria lett az Év Háza Nagy-Britanniában
Épül a világ legnagyobb ökológiai oázisa
Címkék: Egyesült Királyság, London, Amanda Lefete, AL_A, múzeum


Exkluzív közelkép: Jégtáblák a múzeum udvarán
sebesp 2017. július 30.      
A Stirling-díjas építész, Amanda Levete (AL_A) tervei alapján átadták a londoni Viktória és Albert Múzeum új hajtogatott csempeburkolatos bejáratát és földalatti kiállítótermét.

A fényes fehér burkolatú, kissé megtört padlósíkú udvarból mindössze egy felgyűrődött tábla és egy kerekített sarkú, de trapéz alakú nyílás enged lepillantást a mélybe. Előbbi alatt egy kávézó található, utóbbi kaleidoszkópszerű látvánnyal ejti rabul a szemlélőt. A vakító felületek a V&A múzeum alternatív bejáratát díszítik, alul pedig egy új galériába invitálnak.

A projekt legjelentősebb eleme az új, 11 000 darab kézzel készített porcelán csempével burkolt udvar. Tizenöt különböző vonalas mintázat díszíti az 1200 négyzetméteres Sackler Courtyardot, melynek burkolólapjait a holland Koninklijke Tichelaar Makkum tervezett. A kávézó és a bolt tetejét további 4300 csempével fedik le.

Az udvar az Aston Webb tervezte, 1909-ben épített kulisszafal mögött helyezkedik el, amely a múzeum kazántermeit rejtette el. A kulisszát most eltávolították, hogy lehetővé tegye a terület megközelítését, megnyitva a teret a járókelők előtt. A kőoszlopok közötti mezőkbe alumíniumkapukat építettek be, melyeket éjszakára bezárnak.

Az udvar, melyet majd nagyméretű szobrok megjelenítésére fognak használni, megnyitja a V&A három korábban rejtett homlokzatát. Utóbbiakra tetőablakok is rálátást biztosítanak, amelyek a lépcsőházat az alsó szinti galériába szórják a fényt.

"Egy kevésbé formális, nyilvános helyet hoztunk létre, amely épp annyira utca, mint amennyire múzeum, vonzza és fogadja az új közönségeket, egyúttal a hozzáférhetőséget és a demokrácia ideáját nagyon egyértelműen kimutatja" mondta a V&A képviselője.

A lakkozott tulipánfa-korlátos lépcsők független le- és feljutást tesznek lehetővé az alsó kiállítási térhez. Az 1100 négyzetméteres, oszlopoktól mentes Sainsbury Galéria 18 méterrel a felszín alatt adott új kiállítási területetet.

 

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 24 (14 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©