tervek Foster + Partners Heatherwick Studio képzőművészet kultúrális központ Sanghai

Lebegő fátyol rejti a sanghaji Képzőművészeti és Kulturális Központot


Java | 2017.07.31
Az új pénzügyi negyedben épül a Képzőművészeti és Kulturális Központ Sanghajban a Foster + Partners és a Heatherwick Studio együttműködésével. A 190 ezer négyzetméteres komplett fejlesztés éppen a kitűzött befejezés előtti órában van, de még építés alatt áll.

A Képzőművészeti és Kulturális Komplexum tervezését a hagyományos kínai színházak inspirálták. A háromemeletes épület csillogó bronzcsöveinek rendszere függönyszerűen, rugalmasan és mobilan alakítható. Ezek a csövek három rétegben lógnak le az ablakok és erkélyek előtt. Amikor a tervet először bemutatták az építészek, ezt a homlokzatot mint "mozgó fátylat" jellemezték, amely alkalmazkodik az épület változó használatához, ha szükséges feltárja a teret, vagy éppen elrejti. A 4000 négyzetméteres épületben a főszerep a színházi előadóteremé, de található itt több kiállítási- és rendezvénytér is. A végeredmény a Fosun Alapítvány Bund Finance Centerének legjelentősebb részeként nyilvántartott multifunkcionális együttes.

Ez az első jelentős és sikeres együttműködés a Foster + Partners és a Heatherwick Studio között. Mindkét cég mostanra más nagynevű építészekkel és tervezőkkel való további együttműködésre készül. A Heatherwick Studio a dán BIG-gel dolgozik a kaliforniai és londoni Google HQ-n, míg a Foster + Partners a mexikói Fernando Romeróval az új mexikóvárosi repülőtér tervezésébe fognak.


Videó: Facebook

Forrás: Dezeen.com
Fotók: Laurian Ghinitoiu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások