hír bontás Koris János üzletház Ybl-díj

Ezt így azért nem kéne – szétverik az Ybl-díjas építész híres alkotását


Csépé | 2017.08.04
"Azért illett volna felhívni" – kommentálta a Tervlapnak Koris János Ybl-díjas építész, a 35 évet megélt épület alkotója az üzletház bontását. A munkavédelem is kapott egy pofont.

Évek óta egyre rosszabb állapotban várta sorsát Kelenföldön az 1982-ben tervezett, 1983-ban elkészült Konsumex-Átrium üzletház. Az épület az Arany János utcai "valutás bolt" kiegészítéseként a régi rendszer sajátos átmeneti elemeként valutáért kínált egyébként idehaza megvásárolhatatlan nyugati árukat, televízióktól a motorkerékpárig. Az épület üzletház és egyben bemutatóterem volt, a szakma kedvezően fogadtata az alkotást, a korszak divatos szerkezetével, ragasztott fatartóval. A rendszerváltás után szőnyegáruház lett, ami a funkciónak szintén remekül megfelelt. (Az épület 2003-ban a Szegő-Haba-féle 111 híres ház válogatásba is bekerült.) Majd az áruház kiköltözött (netes források szerint 2010-2011-ben), az épület pedig romlásnak indult, hajléktalanok költöztek be. A Szellemvárosok blogon megtekinthető ez az állapot:

Azóta a graffitik fejlődtek csak, a fémeket kilopták az épületből, de ugyanakkor szerkezete, úgy tűnik, egyben van, volt.

Most elkezdődött a bontás, Koris Jánost kérdeztük, tudott-e róla. "Illett volna felhívni, de csak másoktól hallottam, hogy bontják. Ha ez a sorsa, nyilván lebontják, de ha felhívnak, tudtam volna segíteni, hogyan lehet úgy bontani, hogy máshova áthelyezhető legyen, kár érte."

A lehangoló állapot nézegetése közben más is szemet szúr. Ha a bontás a jelenlegi munkavédelmi szint mellett zajlik (fej felett lógó többszáz kilós elemek, sisak teljes mellőzése), lehet, hogy nem az épület elvesztése lesz az egyetlen tragédia...

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások