Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Rangidős brémai polgár
Öt műhelyből egy nagy képtár
A 21. századi egyházi művészetről tart konferenciát az MMA
Elhunyt Marosi Bálint
Két apartman, két világszemlélet
Zürich új lakónegyedet épít a vasút helyére
Cortenkígyó a svájci Alpokban
Szimbolikus épületek az új Metszetben
Hazai eredmények és építészfotók a Sony World Photography Awards versenyén
Az idei Budapesti Építészeti Filmnapok sztárja Heinz Emigholz
Újra kortárs építészet és design a filmvásznon négy napon át a Toldi moziban
Fotóművészeti fesztivált rendeznek tavasszal Budapesten
Címkék: Philipp Esch, Svájc, lakóház, apartman


Organikus egyszerűség
Katona Vilmos 2017. augusztus 4.      
Philipp Esch lakóházépülete a svájci Wädenswilben többszörös híd. Kapcsolat természeti és művi környezet, organikus és minimalista tervezői szemlélet, privát és közösségi szféra között. Az épület maga is hidakkal összekötött mértani tömegekből áll. Kötetlen plasztikája kötődésekkel, emlékekkel telített architektúrát hordoz.

Az egyik oldalon a Zürichi-tó panorámája, a másikon a nap – a tó déli partján ez a tipikus látvány, amit egy térszín peremén végigfutó hosszúkás, sziklás hegygerinc kontúroz. Utóbbi természetes határvonalat képez a hosszan elnyúló domboldalon: délen egy kisebb teraszt, északon pedig egy még meredekebb emelkedőt alakít ki. Fölötte az új épület a sziklás vonulatba illeszkedik, a dinamikus tömeget cikcakk alakban szerkesztett öblök tagolják. A ’sziklaképződmény’ legkeskenyebb keresztmetszetein hasadékszerű bejáratok vágnak rést.

Ezek a beharapások az enteriőrben – főként az emeleten – a környezet adottságaira hívják fel a figyelmet, elsősorban a táj kettős orientációját hangsúlyozzák, melynek két pólusa a tó és a nap. Formáját tekintve az épület négy háromszögletű geometrikus tömeg összekapcsolása, a szegmensek közt egy-egy, összesen három átkötéssel. A szobrászi műgonddal kialakított lakóegységeket úgy tájolták, hogy minden lakásra legalább két, de lehetőleg három homlokzati szakasz jusson. Míg a nyaktagoknál kialakított lakások kölcsönösen egymásba illeszkednek, a legkülső lakás teljesen a természet felé fordul.

Az apartmanok közös használatú terei minden lakásban párokba rendezve, az egyes szobák részeként alkotnak szekvenciákat.


Építész: Esch Sintzel Achitekten
Elsődíjas pályázat éve: 2012
Megvalósulás éve: 2015–17
Megbízó: Mieter-Baugenossenschaft Wädenswil
Program: 48 lakás (3½ –5½ szoba)
Tervező munkatársak: Julia Geissler (PM), Beat Lengen, Julia Löffler, Andreas Wipf, Jana Stratmann
Műszaki vezető: BGS & Partner, Rapperswil
Tájépítészet: Berchtold.Lenzin Landschaftsarchitekten, Zürich
Kivitelező: Ernst Basler+Partner AG, Zürich
Építési költség: 22,5 millió CHF

Forrás: www.eschsintzel.ch

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 24 (14 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©