Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
A Budapesti Corvinus Egyetem Sportlétesítményének győztes pályaműve
A Haladás új multifunkcionális sportcentruma november 8-án nyílik Szombathelyen
A Varsói Tower Európában először kapott WELL Building Standard minősítést
Reptéri múzeum Hollandiában
Költözés előtt a Néprajzi Múzeum
Zalaváry Lajos építész kapta a Magyar Építőművészetért Érmet
Az „ÉV háza” díjazottjai 2017-ben
70 milliárdos gigantikus kórházfejlesztési program indul a Margit kórház felújításával
Épül a világ második legnagyobb vízierőműve Kínában
Budapest Atlétikai Stadion pályázat győztese a Napur Architect Építész Iroda!
A távozó Fekete György belsőépítész 85. születésnapját ünnepli a szakma
Sanghaj új innovációs-technológiai székháza
Az Experimentarium kígyózó rézhullámai a dinamizmus jegyében
Címkék: Lovarda, Budai Vár, Potzner Ferenc


Hol tart a régi-új Lovarda építése a Várban?
Java 2017. augusztus 8.      
2016 májusában volt az épülő Lovarda alapkő letétele, s ma már áll teljes valóságában az épület! Bár az elvárások szerint 2017-ben be is fejeződik az építkezés, de valószínű áthúzódik a következő évre az ünnepélyes átadás – írja a Pestbuda.hu

A Budai Vár Csikós udvarán nagy az építkezési láz, mivel újjáépül az egykori híres Királyi Lovarda, mely évtizedekig csak képeken és tervrajzokon szerepelt. Mostanra azonban már körvonalazódik a ház sziluettje teljes valóságában, hiszen a külső falak már állnak, sőt a tetőszerkezet is a helyére került, és lassan sor kerül a finom részletek kialakítására is. Az illetékes Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint jelenleg a szerkezetépítési és homlokzati kőelhelyezési munkálatok folynak.
Mivel az eredeti, 1901-ben elkészült (és az 1950-es években lebontott) épület Hauszmann-féle terveit ismerjük és a díszítésekről is viszonylag sok ábrázolás maradt fenn, a korhű stílus visszaállításával nem lesz gond. Ami megoldásra váró feladat, az egyértelműen a mai funkció kialakítása az épületben. Olyan multifunkcionális Lovardát kívánnak létrehozni, amely a lovasbemutatók mellett egyéb kulturális rendezvények lebonyolítását is felvállalja. Ezek szerint fontos hangsúlyt kap például az akadálymentesítés is. De lesz némiváltoztatás az építkezés módjában és a szerkezetben is, amit a hauszmanni tervek készítése óta eltelt több mint száz év indokol. Az eredetileg használt római cement és a tetőt egykor fedő angol pala például már nem érhetőek el olyan könnyen, ezeknek beszerzése ezért igen bonyolultan, külföldről oldható csak meg.
A jelenleg zajló munkálatok során a teljes környezete is megújul. A régi-új köntösbe öltözetett Csikós-udvart például rámpa és a szintén építés alatt álló Stöckl-lépcső köti majd össze a Hunyadi udvarral. (Ha az egész beruházás elkészül, a Mátyás-kúttól újra le lehet majd menni a Csikós udvarra, majd onnan tovább, a Palota út irányába.)

Az építés előre haladásával a régi-új Lovarda újjászületése egyre látványosabb szakaszába ér, mindannyiunk legnagyobb örömére. (A tervező Potzner ferenc, tavalyi interjú a Metszetben olvasható, illetve a Digitalstandon itt)

Eredeti cikket írta és fotózta: Bukovszki Péter

Forrás: pestbuda.hu

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©