épületek Frank Gehry LUMA toronyház

Frank Gehry extrém alkotói fantáziájának határait feszegeti LUMA nevű tornyával


Java | 2017.08.28
Dél-Franciaországban, Arles városában alakítják ki a LUMA névre keresztelt kulturális kampuszt, amely összesen hat meglévő épületet foglal magában. A település eddig egy igazi történelmi városa volt a térségnek, számos műemlékkel, amely a Rhone folyó mellett a tengerparton található Marseille és Montpellier között – írja a realista.hu

Az eredeti helyszín egy régi raktárbázis és üzem a vasút mentén, ahol több lepusztult épület várta a megújulást. Ebből ötöt a Selldord Építésziroda restaurált, kettő közülük kiállítócsarnokként éli tovább életét. A hatodik épületet azonban úgy alakítják át, hogy egy egészen kivételes tornyot emelnek a tetejére, amely az Arts Resource Centre nevet fogja viselni. Frank Gehry alkotói extrémitása érvényesül a 9 ezer m²-en. Az épület homlokzata és tömege a nyitottságot és a kreativitást van hivatva szimbolizálni, vagy talán azt, hogy a józan gondolkodás időnként gátat szab a határtalan alkotói fantáziának. Gehry acélépületének hegyszerű, 56 méter magasan az ég felé nyúló tömege a környező hegyvonulatra válaszol. Az épület számos funkciót rejt, így kutatási helyiségek, szemináriumszobák és művészeti stúdiókat.
A kísérleti művészeti központ létrehozásával az a cél, hogy különleges körülmények között alkothassanak az ambiciózus, újra fogékony művészek, és ahol a tudósokkal, a feltalálókkal, a gazdasági élet szereplőivel és neves gondolkodókkal együtt a Föld jövőjének lehetséges útjait kutassák.
Mintegy 100 millió eurót, azaz 30 milliárd forintot szánnak az új kampuszra. Az intézményt Maja Hoffmann svájci gyűjtő menedzselni, aki a LUMA Alapítványt is gründolta 2004-ben, és akinek a gyógyszeriparból származik mesés vagyona. Az intézmény szakaszosan nyílik meg a nagyközönség előtt, az első vendégeket a kampusz 2018 őszén már fogadhatja.

Képek: Victor Picon
Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások