Java | 2017.09.12
Létezik egy különleges város, a húszezer lakost számláló, kráterre épült Nördlingen, mely Bajorországban, a Donau-Ries járásban található. A város egy kráterre épült, amely keletkezési történetére csak 1961-ben derült fény Eugene Merle Shoemaker amerikai geológus kutatásai alapján.

A Ries-krátert korábban vulkáni eredetűnek hitték, csak 1961-ben bizonyította be Eugene Merle Shoemaker amerikai geológus, hogy valójában meteoritbecsapódás hozta létre. A 1,5 kilométer átmérőjű meteorit az emberemlékezet előtt mintegy 1,8 milliónyi hirosimai atombomba energiájával csapódott be, amit bizonyít az a tény, hogy a házak falazatában Shoemaker egy szokatlan geológiai képződményt, szuevitot mutatott ki. Utóbbi egy olyan kőzet, amely a meteoritbecsapódáskor jöhetett létre. (A becsapódás környezetében a földi kőzetek teljesen vagy részben megolvadnak, összetörnek, ez az impakt breccsa nevű kőzet. Másik jól ismert típusuk a szuevit, amelyben a breccsadarabkák az olvadékos fázisba ágyazódnak. Általánosságban elmondható, hogy a becsapódás során az eredeti földi kőzet szerkezeti jellemzői és a kőzetalkotó ásványok a rövid ideig (néhány másodperc) tartó, de hatalmas hőmérséklet és nyomás hatására szinte sokkszerűen megváltoznak, zömülnek, törnek, repednek, ami a kráterjelleg felismerésén túl segíti a kutatókat a becsapódási eredet felismerésében A szerk, forrás: www.gothard.hu)

A szuevit mellett azonban más kőzetet is felhasználtak az építkezéshez. A meteorit éppen egy grafitlelőhelyen csapódhatott be, az óriási nyomás pedig ezt a grafitot apró, 0,3 milliméternél nem nagyobb gyémántporrá alakította. A romantikus városka múltat idéző szűk utcácskáiról, sikátorairól, harangtornyáról, vízimalmáról, kolostoráról és jellegzetes bajor házairól ismert. Nördlingen a feljegyzések szerint már 898-ban lakott település volt.


Forrás: Érdekes világ.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások