Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Új Iskola New Yorkban: Erőd egy óriás ujjlenyomatával
Gyémántba szőtt tudomány
Duna-Buda tervpályázat: Nagy érdeklődés, gyér lelkesedés
Csőálom vagy rémálom?
Makovecz Imre Emlékközpont nyílt az építész egykori házában
Szegénynegyed, Sárkányváros és Mad Max övezet is lesz a kisvárdai élményparkban
Ez történik, ha Obama építészt játszik
Stan és Pan New Yorkban: Ikertornyok Hatherwicktől
Egy brutalista villaépülete a békeidőkből
Magasvasút lesz a Rákoskeresztúrra vezető új metróvonal
Cikkcakkba rendezné BIG a Google dolgozóit
Indul a pályázat a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő székhelyének tervezésére
Hagymatikum fejlesztés, miért is? Nyolcmilliárdért!
Címkék: Kanada, Torontó, Batay-Csorba Architects


Batay-Csorba építésziroda kézműves ikrei Torontóban
sebesp 2017. szeptember 12.      
A kanadai Batay-Csorba Architects stúdió két keskeny lakóépületet tervezett Torontóban, melyek a terület történelmi építészetében talált kézművességgel keresnek rokonságot.

A Double Duplex nevű projekt, a Parkdale-ban található – amely egy történelmi negyed a 19. századból származó viktoriánus épületekkel. A környék népszerű a művészek körében. A keskeny telken épült négylakásos lakóépület alapkoncepciója a városi ingatlanok növekvő költsége, eközben a város növekvő lakáshiánya miatt alternatív lakásmodellekre is igény jelentkezik.

A magas és a középmagas lakóépületek elterjedése a város központi magjára korlátozódik, és legfontosabb modellként szolgál a belépő szintű lakástulajdon esetében a városon belül. Ugyanakkor nagyon kevés új, néhány szintes, megfizethető házat építettek Toronto legkeresettebb történelmi lakóövezetében.

Ahelyett, hogy megpróbálnánk megismételni a 19. századi kézműves eszközöket és módszereket, azt a kérdést tettük fel, hogy hogyan tudjuk modernizálni és értelmezni a meglévő állapotot? A Double Duplex tömegformálása a kortárs összefüggésekre támaszkodik, összefüggésben az átfogó kiugró ablakfülke és oromfal tipológia absztrakciójával, a projekt kulcsfontosságú építészeti elemek újraértelmezésévé válik. Ezek az elemek magukban foglalják a nagy kiugró ablakfülke tömeget, amely rendszerint az utcai homlokzat magasságának több mint felét kitölti, a meredek tetőket és az éles függőleges vonalakat, mindezt lécek és tégla expresszionizmus formájában, gazdagon texturált homlokzat létrehozásával.

A projekt olyan stratégiákat is képvisel, amelyek a tipikus keskeny és mély torontói építési helyeken belül a külső és a belső terek dinamikus és térbeli integrációját jelentik. Mindkét kétlakásos házrész kétszintes alsó egységből és kétszintes felső egységből áll. Az alsó egységet az elülső és a hátsó térben dupla magasságú terek teszik teljessé, amelyek a beágyazott udvarokhoz kapcsolódnak, így maximalizálva a természetes fényt, amely áthágja az alagsori lakást.


Batay-Csorba Architects olyan projekteket igyekeznek létrehozni, amelyek kapcsolódnak a kontextusukhoz, a felhasználókhoz és a környezethez. Az iroda elkötelezte magát a transzformatív térbeli élmények megteremtése révén a helyszín, a tipológia, a lényeg és a mozgás feltárásával. Batay-Csorba munkái az igazi terek megteremtését szolgálják, amelyek az embereket összekötik a helyekkel, és azon a hiten alapulnak, hogy az építészet alapvető szerepet játszik abban, hogy megformáljuk a bennünket körülvevő világ élményét. Minden projektet a hely mély megismerése során generálnak olyan váratlan kapcsolatok felkutatásával, amelyek mindegyik projektet egy tágabb városi szövetbe illesztik. Az iroda vezetője Andrew Batay-Csorba, akinek apja családja a második világháború idején vándorolt ki a tengeren túlra.

Forrás: Batay-Csorba Architecs
Fotók: © Doublespace Photography

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 28 (18 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©