Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Indul a Budai Irgalmasrendi Kórház átfogó projektje
Katar szétszedhető stadiont épít a VB-re
Sűrűségi viszonyok
A kormány döntött a Népi építészeti program támogatásairól
Méretes Gömböc szobor kap helyet a Corvin sétányon
Stadion örökre vasalva?
Felhőkarcolót épít az MNB-alapítványok vagyonkezelője Budapesten
Átadták a 2017-es Prima Primissima díjakat
Ikerminaret koronázza a tudás spirálját Katarban
Négytornyú kúria lett az Év Háza Nagy-Britanniában
Épül a világ legnagyobb ökológiai oázisa
A Corvin 5 irodaház lett az első hazai WELL-előminősített épület
Így bővítették Brauer Marcel saját maga számára épített házát
Címkék: Egyesült Királyság, London, Coffey Architects


Rejtőzködő ház
sebesp 2017. szeptember 17.      
Csak egy beugró érzékelhető az iskolaudvaron a téglakerítésben, meg egy fekete cső mered az ég felé, rejtekhelyet adva egy kis családi háznak.

A Rejtőzködő Ház (Hidden House) egy új földszintes lakóház London Clerkenwell Green területének központjában. A ház az 1847-ben épült Clerkenwell-fogdához tartozó egykori börtönfal, másik oldalról egy ma irodaházként működő, Viktória korabeli iskola mellett található. Mindkettő műemléki védettséget élvez.

A ház helyét korábban a gondnok fészere foglalta el, magas fallal körbefogva, amelybe gondosan ágyazódik be az új lakóház, tisztelettudóan illeszkedve a szomszédság adta keretekbe a rendkívül érzékeny helyszínen.

Az ház belsejét a tölgyfa falburkolat definiálja, ezzel szinte már hotel jelleget kölcsönözve a lakásnak, amely felett egy lebegő, szükség szerint átlyukasztott tető helyezkedik el. A természetes fény leginkább innen érkezik a terekbe, hiszen a háznak mindössze két helyiségén található falfelületbe épített nyílászáró.

A kis otthon két hálószobát, két fürdőszobát és egy nappali / étkezős konyhát kínál saját kis privát külső térrel. A tetőn elhelyezett felülvilágítókon át az egykori iskolaépület tornyainak látványa adja az exkluzív kilátást, míg az kert felé nézőhomlokzat tolóajtói egy nagy, jól karbantartott közös kertre néznek.

A Rejtőzködő Ház összeköti a lakóit a tájjal és az éggel, és kölcsönveszi a szomszédos épületek nagyságát, hogy belső térben monumentalitást hozzon létre.

A Coffey Architects tervei alapján megvalósult épület kétségtelenül mértéktartó, a térbeli élmény a műemlék fal vastagságának rejtekében marad.

Képek: ©Sebes Péter

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 30 (17 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©