Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
MMA támogatási pályázat kiállításra, könyvre, alkotótáborra!
Fogadjunk, hogy ilyet még nem tervezett! Ritka pályázat.
Itt vannak az új hódmezővásárhelyi templom látványtervei
Virtuál és Valóság – Korszerű építészeti tervezés
Amikor a tanárok firkálják a padot – I. M. Marosi Bálint
Új év, új hőszigetelési követelmények
Hiánypótló konferencia és webinárium a tervezői művezetésről
Mit tesznek a debreceni építészhallgatók a pesti kirakatba?
Példaszerű ipari épületek az új Metszetben
Ajándék építészeknek – kis karácsonyi ötletbörze
Irodaházzá alakul a trafóház, amin Györgyi Dénes és Román Ernő összeveszett 80 éve
A Lechner Központ felmérte a tervpályázatokkal kapcsolatos igényeket
Hajnóczi maradt az elnök - tisztújítás az országos kamarában


Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták a településkép védelméről szóló rendeletet
Csépé 2017. szeptember 28.      
Tegnap elfogadta a településkép védelméről szóló rendeletet és Budapest településképi arculati kézikönyvét szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A testület 26 igennel, 1 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett támogatta a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést.
A dokumentumban emlékeztettek arra, hogy a településképi törvényben foglaltak végrehajtására a fővárosi önkormányzatnak is településképi rendeletet kell alkotnia. Az új rendelet megalkotása a főváros településképének védelme érdekében is elengedhetetlenül szükséges - mutattak rá.
A rendelet fő célja Budapest településképének védelme a fővárosi helyi építészeti örökség védelmére és a Margitsziget területére vonatkozóan. A rendelet megalkotásával a fővárosi önkormányzat biztosítja Budapest jellegzetes és értékes arculatának megóvását, alakítását, az épített és a természeti környezet egységes védelmét – írták.
Budapest településképi arculati kézikönyve a szemléletformálást szolgálja. Meg kell határozni benne a településkaraktert meghatározó jellemzőket, a jól elkülönülő településrészeket az arculati jellemzőikkel és értékeikkel, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokat, valamint az e képhez illeszkedő építészeti elemeket – olvasható az elfogadott előterjesztésben.
A javaslat vitájában a jobbikos Tokody Marcell "bolsevista gengsztertempónak" nevezte, hogy az előterjesztés korlátozná a fővárosi plakátkihelyezést.
A kormányoldalról ezt Szeneczey Balázs és Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület polgármestere is visszautasította, egyaránt azt hangsúlyozva, hogy a közgyűlés törvényi kötelezettségét teljesíti a kézikönyvvel, amelyet magas színvonalon készítettek el.
A szocialista Horváth Csaba kifogástalan szakmai munkának nevezte a kézikönyv elkészítését, ugyanakkor megjegyezte, az csak akkor éri el a célját, ha pontjait a jövőben valóban be is tartják.
Az ellenzéki padokból Karácsony Gergely (Párbeszéd), a XIV. kerület polgármestere is egyetértett a kézikönyvvel, hangsúlyozva, hogy Budapesten túl sok plakát van.
Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület vezetője arra emlékeztetett, hogy a főváros régóta próbál rendet tenni a plakátolási szabályok között, szerinte a Jobbik csak azóta nem ért egyet ezzel, amióta Simicska Lajos "megvette" a pártot és most a Jobbiknak adta a plakáthelyeit.

MTI
bBB \ bkgy \ bám \ gkp

A kézikönyv anyaga itt elérhető (Köszönjük Makai Istvánnak a linket!):

tak.lechnerkozpont.hu/

A főváros korábbi tájékoztatása:

Fővárosi településképi arculati kézikönyv                                                                        

A főváros településképi arculati kézikönyve a szemléletformálást szolgálja. Budapest település fejlődéstörténetének bemutatásán, az épített és természeti értékeinek számbavételén túl rögzítésre kerülnek a településkaraktert meghatározó településképi jellemzők, a településképi szempontból egymástól jól elkülönülő településrészek, arculati jellemzőikkel és értékeikkel együtt.

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet felhatalmazása szerint a fővárosi településképi arculati kézikönyvben kijelölésre kerülnek Budapest településképi szempontból meghatározó területei, amelyek a következők:

  1. A Duna és közvetlen partjai;
  2. Világörökségi terület és védelmi zónája;
  3. Kis- és Nagykörút, belső sugárutak;
  4. Világörökségi területen kívül eső történelmi belváros;
  5. Történelmi belvároshoz csatlakozó, modern beépítési területek;
  6. Jelentős, történeti telepszerű beépítési területek;
  7. Kortárs építészeti értékkel rendelkező beépítési területek;
  8. Meghatározó, újonnan beépülő vagy jelentősen átalakuló területek;
  9. Jelentős zöldterülettel rendelkező területek.

A településképi arculati kézikönyv külön fejezetben foglalkozik a főváros esti látképével, amely egyedülálló értéket képvisel a város lakói és a turisták számára egyaránt.

Mindezeken túl a kézikönyv tartalma kiterjed a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokra, ajánlásokra és a településképhez illeszkedő, példaértékű építészeti elemek bemutatására is.

Fővárosi településképi rendelet

A főváros településképi rendelete a fővárosi településképi arculati kézikönyv alapján készül.

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény felhatalmazása alapján a Fővárosi Önkormányzat a településképi rendeletét a helyi építészeti örökség egyedi védelmének megállapítására, illetve a védelem megszüntetésére, valamint az általa közvetlenül igazgatott terület teljes területére (Margitsziget) készíti el.
A településképi rendeleten keresztül biztosítható a településkép védelme a településképi követelmények meghatározásával, az önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer kialakításával, illetve a településkép-érvényesítési eszközök alkalmazásával.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (1 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©