hír pályázat BORD Budapest Atlétikai Stadion Építészkohó Napur

Budapest Atlétikai Stadion pályázat győztese a Napur Architect Építész Iroda!


Java | 2017.09.28
Nyílt, titkos tervpályázatot írt ki a KKBK a Vituki volt telepén létesítendő Atlétikai stadion megvalósítására. A pályázat célja az volt, hogy az atlétikai stadion tervei magas építészeti minőségben, a jelen és távlati igényeket messzemenően kiszolgálva készüljenek el.

A Tervpályázat Kiírója: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság volt, lebonyolítója pedig a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

Az atlétika sportág a "sportok királynője" – mindig is kiemelt szerepet játszott a sport történetében. Versenyszámai öt nagyobb csoportba sorolhatók: futás, ugrás, dobás, gyaloglás és összetett versenyek. Jelenleg a nyári olimpiai játékokon és a kétévente megrendezésre kerülő világbajnokságokon 47 versenyszámban avatnak bajnokot. A világ nagy sportrendezvényei közül az atlétika világbajnokság az egyik legnagyobb versenyzői és látogatói létszámot vonzó esemény.

Tervpályázati elvárások:

A legnagyobb kihívást az Atlétikai Stadion 15 000 férőhelyes alapállapotának, és 55 000 ülőhelyes, bővített állapotának egységesen megfelelő kialakítása jelentette a pályázók számára. Kiíró legfontosabb elvárása volt, hogy a feszes program alapján megépíthető legyen a kompakt és hatékony alapállapot, amely ideiglenes szerkezettel világversenyek befogadására alkalmas nagystadionná legyen átalakítható. Építészet és tömegformálás tekintetében a Kiíró határozott elvárása volt, hogy az alapelrendezés építészeti megjelenése, tömege magas esztétikai és műszaki minőséget mutasson, és ne pusztán a bővített állapot alapépítményének hasson, mintegy befejezetlen hatást keltve.

Részletek a bírálóbizottság értékeléséből:

Az értékelt pályaművek a fenti elvárást kivétel nélkül teljesítették is, különbségek abban mutatkoztak, hogy a tervezők az alapállapotot egy karakteres, a környezetétől határozottan elkülönülő építménynek (1. és 3. sorszámú pályamű), vagy a környezetbe harmonikusan belesimuló létesítménynek (2. és 4. sorszámú pályázatok) álmodták meg. A Bírálóbizottság mindkét hozzáállást előnyösnek, támogathatónak találta.
A 2. sorszámú pályamű kivételével – az erőteljes építészeti megjelenést kivétel nélkül olyan szerkezetekkel oldották meg, amelyek valójában nem tekinthetőek ideiglenesnek, visszabontásuk irracionálisan, csak komoly költségek mellett valósulhatna meg. A 2. sz. pályamunka esetében a Bíráló Bizottság ötletesnek találta a futókör elhelyezését, emellett alaposan átgondolt megoldást ad a terv a közönségforgalom és a dedikált egyéb forgalmi igények megfelelő szervezésére. A 2. sorszámú pályamű kiemelkedett a mezőnyből az építmény környezeti adottságokra érzékeny telepítése, és a bővített állapot ötletes ideiglenes megoldásai miatt.

A díjak és megvételek elosztása

1.díj Napur Architect Építész Iroda bruttó 7.000.000.- Ft
• építész vezető tervezők: Ferencz Marcel DLA, Détári György DLA
• társtervezők: Szántó László Gábor, Lucz Attila, Rajkai Ferenc, Macsinka Klára, Albert Gábor

2. díj: Építészkohó Kft., bruttó 6.000.000.- Ft
• építész vezető tervező: Tarnóczky Tamás Attila
• társtervezők: Rhorer Ádám, Mangel Gyula Zoárd, Rajkai Ferenc, Medek Ákos

3. díj: Bord Építész Stúdió Kft., bruttó 5.500.000.- Ft
• építész vezető tervező: Bordás Péter
• társtervezők: Dezső Zsigmond, Hollókövi Zoltán, Rhorer Ádám, Üveges Zoltán

A bírálóbizottság a megvételben részesített pályamű után fizetendő megvételi összeget az alábbiak szerint állapította meg:

Megvétel: Károlyi István, bruttó 1.500.000.- Ft
• építész vezető tervező: Károlyi István
• társtervezők: Sári István, Szlancsik László, Zöld Béla, Piller Tamás, Rhorer Ádám

Részlet a Napur Architect Építész Stúdió tervezési koncepciójából:

"Az alapépület visszafogott kiegyensúlyozott, a tágabb természeti- és épített környezethez valamint a közlekedési műtárgyak (Rákóczi Híd hídpálya magasság) igazodik magassági, anyaghasználati és tömegalakítási szempontból. Az Aréna a meglévő fák törzs – lombkorona magassági határán olvad a dunaparti tájba. Ez a magával ragadó varázslatos környezet idecsalogatja a városlakókat.

Az ARÉNÁNAK a közösség számára is tudnia kell nyújtani valami pluszt, többlettartalmat. A bővítés lehetőségét szem előtt tartva az alapépület gyűrű alakú zárófödémmel fedi a lelátóhoz kapcsolódó közönségforgalmi tereit. Ezen zárófödém alkalmas arra, hogy tetején egy soha vissza nem térő lehetőségként magába integráljon egy városi rekreációs futópályát: közösségi sport-gyűrűt. A területet a Duna partról lehet akadálymentesen megközelíteni."


Forrás:
kemenyferencprogram.org
napur.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások