donkanyar | 2017.09.29
Két héttel a Magyar Állami Operaház új üzemházának ünnepélyes alapkőletételét követően startolhat az Ybl Miklós tervei alapján készült Andrássy úti palota felújítása is. A Napi.hu értesülései szerint az erről szóló szerződést hétfő délután írták alá, a rekonstrukció költségei meghaladják a 23 milliárd forintot.

A 15,5 milliárd forintos felújítást a Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Hungária Bau (WHB) Kft. végezheti el. (Érdekesség egyébként, hogy a West Hungaria Bau az utolsó körben egyedüli pályázóként kapta meg a megbízást.) A beruházás teljes költsége körülbelül 23 milliárd forintra rúg majd, s ebből az összegből 15-16 milliárdot tesz ki az épület átépítése és a műszaki berendezések fűtés, klíma, elektromos hálózat felújítása. A költségekből az NDK-s gyártmányú színpadtechnika cseréje további mintegy 6,5 milliárdot tehet ki. Az erre vonatkozó szerződést még nem kötötték meg, továbbra is két vállalkozás van versenyben a munkáért. A német Bosch-Rexroth és az osztrák a Waagner-Biro cég tettek ajánlatot a színpadtechnika kivitelezésére.

Szűk évvel ezelőtt egyébként még alacsonyabb költségekkel terveztek: az Operaház korszerűsítésének generál tervezési és kivitelezési feladatainak ellátásra 2016 októberében írta ki az intézmény a közbeszerzést, a dokumentum szerint a munka értékét áfa nélkül 9,242 milliárd forintra becsülték. Szintén októberben, másik tender keretében hirdették meg az Operaház korszerűsítésének színpadtechnológiai (színpadgépészeti) tervezési és kivitelezési munkáinak elvégzését, ennek becsült értéke nettó 6,665 milliárd forint volt.

Az Operaház új műhelyháza és próbacentruma a MÁV Északi Járműjavító területén az Eiffel-csarnok átalakításával készül, az erre kiírt közbeszerzést a Strabag konzorciuma nyerte meg nettó 11,9 milliárd forintos ajánlattal.

Forrás: Napi.hu
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások