hír épületek Franciaország Nouvelle AOM Párizs

Újjászületik Párizs legjobban utált felhőkarcolója


sebesp | 2017.10.01
2016-ban írtak ki nemzetközi pályázatot, Párizs ikonikus, de kevéssé kedvelt irodaházának, a Tour Montparnasse-nak a megújítására. A győzteseknek választott háromtagú konzorcium a Nouvelle AOM irányításával zöld irodaházzá varázsolja a fekete tornyot.

A homlokzat jelentős részben bezöldül majd, hiszen a cél az, hogy a 21. század energiaforradalmának új ikonja legyen az épület. A torony tulajdonosai mintegy 300 millió eurót szánnak a felújítási projektre, és a remények szerint az épület teljesen megújulhat a 2024-es olimpiára.

A Nouvelle AOM többek között az OMA, a MAD és a Studio Gang irodák javaslatait utasította maga mögé azzal a koncepcóval, hogy, amely a torony alsó szintjeit növényzettel ültetik be, felül pedig és egy télikerttel koronázzák. A torony fő tömegéből kissé leválasztva a tetőkertet úgy tervezték meg, hogy szemmel láthatóan megtörje a torony magasságát.
Az átépítés terve a vízszintes vonalakat hangsúlyozza, véget vetve a torony függőleges karakterének, amely eddig elszigetelte környezetétől.

A tornyot Eugène Beaudouin, Urbain Cassan és Louis Hoym de Marien építész tervezte, Campenon Bernard építette. Az 59 emeletes, 210 méteres felhőkarcolót 1973-ban építették, és 2011-ig ez az irodaház volt Párizs legmagasabb épülete, ekkor adták át a 231 méter magas Tour First irodaházat. Az 56. emeleten működik egy étterem és egy kilátóterasz, ahonnan remek kilátás nyílik a városra, a rossz nyelvek szerint a városban a legjobb, hiszen onnan maga a torony nem látszik.

Forrás: www.dezeen.com
Látványtervek: Luxigon

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások