hír

A MOL-é lesz a lágymányosi toronyház, Fosterék tervezik


Csépé | 2017.10.02
A 120 méter magas toronyház a MOL székháza lesz, a dizájn alapmotívuma a magas torony és a lepényépület egységessé tétele, sok zölddel, LEED platinum(közeli) minősítéssel. A tervező a Foster & Partners, magyar partnere a Finta Stúdió.

Hétfőn, az építészet világnapján mutatta be sajtótájékoztatón új székházának terveit a MOL. Hernádi Zsolt vezérigazgató úgy fogalmazott: menő lesz az új székház. Emellett az irodafelületek 11 telephelyről egy házba telepítésétől nemcsak alacsonyabb működési költséget, de jobb termelékenységet is vár. (Egyébként összhangban a Nigel Dancey vezető tervező által említett WELL rendszerrel, nyilván nem véletlenül.)
Mint a Foster iroda tervezője, Nigel Dancey elmondta, az épület igyekszik egy, fluid tömegbe rendezni a beépítési terv előírta toronyházat és lepényépületet, így egyfajta "üvegcsizma" (ezt csak mi írjuk, nem hivatalos) alakba rendeződik az épület. A csizma "fűzője" zöld átriumok sora, mely a lepényépületi rész felső átriumában folytatódik.

Az egész épület alatt nyitott "plaza" lesz, amit a nagyközönség éppúgy látogathat, mint a tetőterasz kilátóját. A lepényben egyébként fitnesz, rendezvényközpont is lesz és kávézó, étterem, az épület alatt 800 férőhelyes garázs, és 300 férőhelyes kerékpártároló is készül (ha kell, el tudnak mozdulni még a kerékpárok javára...). Kérdésünkre a tervező elmondta, egyelőre LEED Gold minősítés "felső szegmensébe" esik az épület, de remélik, hogy elérhetik a Platinum minősítést. Az épületre egyébként BREEAM minősítés is lesz. Ez annál figyelemreméltóbb, hiszen eddig inkább béririodáknál volt megszokott a szigorú és esetleg kettős minősítés.

(Az épületet mindenképp nívósnak ígérkezik építészetileg, ami kérdésként felmerülhet, az a lepényépület és a toronyház különböző süllyedése következtében előálló mozgások kérdése, illetve hogy a látványtervek szerint a kilátórész, "égi kert" mintegy tizenöt méter magasan a szabályozási magasság fölé nyúlik.) (Kiegészítés: az esti MÉSZ-beszélgetésen fel tudtuk tenni a kérdéseket, megnyugtattak, hogy a világ legjobb talajmechanikusaival dolgoznak, lesz megfelelő dilatáció, és hogy a 120 méteren lévő terasz padlóvonala fölé a szabályozás szerint nyúlhatnak épületelemek. A torony karakterének pedig a karcsúbbá válás nyilván jót tesz, ezt nem vitatjuk. – a szerk.)

A MOL közleménye:

Új székházat épít a MOL

 

– A MOL Campus néven bejelentett székház 2021-től lesz majd a MOL-csoport központja

– A MOL új székházát a londoni Foster + Partners építésziroda tervezi, amely többek között a berlini Reichstag átalakításának és a kaliforniai Apple Park terveit készítette

– Az építésziroda magyarországi partnere pedig a FintaStúdió lesz

2017. október 2. – Magyarország legnagyobb cégéből a MOL-csoport két évtized alatt a régió vezető cégcsoportjává, egy több mint negyven országban tevékenykedő nemzetközi vállalattá nőtte ki magát. Miután a vállalatcsoport tavaly meghirdette a következő 15 évre szóló stratégiáját, az ambíciózus terveinek megfelelően egy olyan székház építésébe is belekezd, amely megfelelő munkakörülményeket biztosít a multinacionális vállalatcsoport központjában dolgozó kollégáknak, és látványában is kifejezi a MOL-csoport által elért sikereket. Az új székházat MOL Campusnak fogják hívni.

A MOL-csoport új székházát a XI. kerületben, a Kopaszi-gát mellett születő új városnegyedben, a BudaParton építi majd fel. A 28 emeletes épület magassága 120 méter lesz. A toronyházban 2500 munkaállomás lesz majd, a teljes bruttó szintterület pedig megközelítőleg 83 ezer négyzetméter lesz. A MOL tulajdonában álló telken épülő irodaház előreláthatólag 2021-re készül el. A MOL 2030-as stratégiájával összhangban döntött úgy, hogy megépít egy olyan inspiráló, a MOL-csoport eredményeit és ambíciózus terveit megfelelően kifejező, a dolgozókat középpontba állító székházat, amely – hasonlóan a cég immár két évtizedes úttörő tevékenységéhez – kilép a tradicionális keretekből és a leginnovatívabb munkakörnyezetet hozza Magyarországra. A világ legelismertebb építészirodái között számon tartott Foster + Partners által megálmodott épület a fejlődés, a modern szemlélet és az egység szimbóluma lesz Budapest látképében. Az épület megvalósításában az építésziroda magyarországi partnere a FintaStúdió lesz.

A MOL munkatársai jelenleg 5 kerületben, 11 épületben dolgoznak a magyar fővárosban, amely már-már rendkívül megnehezíti a hatékonyan működő szervezeti struktúrát. Azért, hogy a cégcsoport a korábbi évtizedekben elért sikereit meg tudja ismételni, egy olyan központ szükséges, amely a modern kor elvárásainak mindenben megfelel, és ahol egy területen tud a MOL összes budapesti munkatársa a legmodernebb munkakörülmények között dolgozni.

Az új épülettel lehetőség nyílik arra, hogy az eddig elkülönült részlegek egy térben kapjanak helyet. A ’campus’-ban létrehozott egységek segítik az együttműködést, a feltöltődést és az információ áramlását. Emellett az új székház inspiráló környezetet is biztosít és arra törekszik, hogy a lehető legmagasabb színvonalú körülményeket biztosítsa a MOL munkavállalóinak. Az irodaház tervezése során a MOL törekszik arra, hogy az épület a XXI. század elvárásainak megfelelő szintű megoldásokat felvonultató kétszeres környezetvédelmi minősítéssel (LEED és BREEAM) rendelkezzen, így energiatakarékossági, környezettudatossági és fenntarthatósági szempontból is a legmagasabb szintet képviseli.

A MOL Campusként elnevezett új székház a nagyközönség számára is nyitott lesz. A campus tetején kialakított kilátóteraszról bárki megcsodálhatja majd Budapestet madártávlatból. A földszinten pedig kávézó, convenience store, baba-mama szoba és kiállítótér, és egyéb kényelmi szolgáltatások várják majd a látogatókat.

A nagyívű elképzelések megvalósításához olyan partnerekre volt szükség, akik a MOL-hoz hasonlóan szakmájuk legmagasabb szintjét képviselik. A neves angol Foster + Partners építésziroda munkái a minőség és modernitás jegyében születnek, olyan épületek tervei kerültek ki a tervezőasztalukról, mint a cupertinoi Apple Park, az új pekingi repülőtér, berlini Reichstag üvegkupolája, a Londonban található új Wembley Stadion és az ún. „Uborka”, illetve a frankfurti Commerzbank székház. Az építésziroda magyarországi partnere a FintaStúdió lesz. A több mint 20 éves múltra visszatekintő FintaStudio felel a részletes tervek (engedélyezési, kivitelezési) elkészítésért, amely eddig is számtalan külföldi építésziroda hazai partnereként vett részt szállodák és irodaházak tervezésében.

„A tavaly meghirdetett 2030-as stratégiánkban azt a célt tűztük ki, hogy a MOL a munkát keresők első választása legyen. Új otthonunk, a MOL Campus megépítése tökéletesen illeszkedik ehhez. Az épülettel Közép-Európa egyik leginnovatívabb munkakörnyezetét alkotjuk meg, amely vonzó lesz a jövő tehetségei számára.

„Az vezérelt minket, hogy építsünk egy székházat kompromisszumok nélkül. Kompromisszum mentes lesz a tervezés, a kivitelezés és a technológia. A legjobb szakemberekkel dolgozunk együtt, és a legjobb minőségű anyagokat használjuk fel. Nem kötünk kompromisszumot a környezetvédelmi kérdésekben sem. Ebben az épületben jó lesz dolgozni. Közép-Európa legjobb irodakörnyezetét hozzuk létre.

“Biztos vagyok abban, hogy a Foster and Partners és a FintaStudió-val közösen megálmodott MOL Campus-szal jól mutatja törekvésünket, hogy a MOL-csoportot a régió egyik legprogresszívebb vállalatává alakítsuk.” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Nigel Dancey, a Foster + Partners vezető tervezője elmondta: „Ez a projekt számos okból mérföldkő, nemcsak a MOL, hanem Budapest számára is. Óriási kihívást jelentett, hogy az épület egyszerre feleljen meg a vállalat igényeinek és a legmagasabb fenntarthatósági kritériumoknak, valamint méltó legyen környezetéhez.
Ma már sokkal inkább a közös munka, és a folyamatos együttműködés a fontos egy munkakörnyezet kialakításakor. Mi is erre figyeltünk akkor, mikor a tornyot és a pódiumot egy térré olvasztottuk. A torony és a pódium egysége és az átjárhatóságot biztosító kerthelyiségek a munkaterek közötti folyamatos kapcsolat érzetét biztosítják.”

További információ a MOL Campusról: www.molcampus.hu  

A Property Market közleménye:

"A BudaPartra költözik a MOL

A világhírű Foster + Partners tervezi Budapest legmagasabb épületét

Budapest, 2017.10.02. – A BudaPart beruházás ingatlanfejlesztője, a Property Market üdvözli a MOL döntését, miszerint a Kopaszi gát melletti területen építi meg új székházát. A 2021-ben átadásra kerülő épület a világszínvonalat hozza el a magyarországi irodaház építészetbe.

„A BudaPart fejlesztésének célja egy olyan, Budapesten egyedülálló városnegyed létrehozása, amely épített környezete kialakításával, a Duna-parti közparkhoz való közvetlen kapcsolatával kiemelkedő életminőséget, munkakörnyezetet és rekreációs lehetőséget biztosít az itt lakók és dolgozók számára egyaránt” - jelentette ki Árendás Gergely, a Property Market Kft. ügyvezetője. „A közép-kelet-európai régió egyik vezető társaságának döntése, mely szerint a BudaParton építi meg új székházát, nagyon fontos elismerést jelent a BudaPart számára. A BudaPart főterén megépülő MOL Campus az új városnegyed fontos jelképévé válik majd.”

A több mint száz éves múlttal rendelkező, Közép-Kelet-Európában vezető szerepet betöltő MOL üzleti, szakmai tapasztalata, eredményei és stabilitása is garancia arra, hogy az épület és közvetlen környezete magas minőségben és fenntarthatóan működjön.

A Foster + Partners tervei alapján megvalósuló MOL Campus maximálisan illeszkedik a BudaPart fejlesztés beépítési koncepciójába és a Kopaszi gát közkedvelt közparkját semmilyen módon nem érinti.

A BudaPart projekt szakaszos megvalósítását úgy tervezték meg, hogy a már megvalósult fázisok teljes mértékben kiépített infrastruktúrával rendelkezzenek. A területet közútról a Dombóvári útról lehet megközelíteni, gyalogosan kapcsolódik  a Lágymányosi-öbölhöz és a Kopaszi gát közparkjához. A Dombóvári útról feltáruló, a már épülő két lakóépület és a Budapart Gate Irodaház, illetve a MOL Campus által körbevett területen megvalósul a BudaPart főterének kiépítése is."

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások