hír épületek Hagymatikum Makovecz uszoda

A Hagymatikum tanuszoda korszerűtlen, mélyíteni nem lehet, bontani nem szabad


sebesp | 2017.10.03
Egyeztetést tartott Makó Város Önkormányzatának képviselő testülete a Hagymatikum fejlesztésével kapcsolatosan. A megbeszélésen az önkormányzati képviselők mellett részt vettek a Makona Építész tervező és Vállalkozó Kft. munkatársai. A megbeszélésen kiderült: nem lehet a mostani igényeknek megfelelővé tenni a meglévő tanuszodát.

A szeptember 26-i testületi ülésen ismételten tárgyalta Makó Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Hagymatikum fürdő fejlesztésével kapcsolatos beruházást. A grémium egyhangúlag döntött arról, hogy szükség van az uszodára, melynek mérete 25x33 méteres lehet. Emellett megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a meglévő tanmedence a mostani fejlesztési igényeknek megfelelően átalakítható-e, valamint felkérik a Makona tervezőirodát a már megtervezett uszodakomplexum beruházási költségeinek felülvizsgálatára.

Ez utóbbi két kérdésre vártak választ a képviselők a Makona tervezőiroda munkatársaitól a hétfői megbeszélésen. Gerencsér Judit felelős tervező elmondta, az épület alapozása a mostani 1,2 méteres vízmélységhez lett kialakítva, az úszáshoz szükséges 2,3 méteres vízmagasság tömegét a meglévő alapozás és a fenéklemez nem bírná el. Továbbá az épület belmagassága is kicsi egy mélyebb medence kialakításához, nagyobb vízfelületű medence kialakítása csak a tanuszoda bontásával lehetséges.

Makovecz Benjámin ügyvezető hozzátette: nem szabad egy 15 éves épületet elbontani. Ezen szempontok miatt a tervező szerint nem lehetséges a mostani tanuszoda átalakítása.

A második kérdés kapcsán az ügyvezető arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a Makovecz-épületek egyedi építmények, különleges építési technológiák és anyagok felhasználásával készülnek. Az egyediség a fajlagos költségeket is meghatározza. Másrészt, az utóbbi években az építőiparban is béremelkedés volt megfigyelhető, legjelentősebben a szakmunkák munkadíja nőtt meg, és ez az épület különösen sok szakipari munkát igényel. Ugyanakkor néhány anyagfajtánál is tapasztalható volt jelentős áremelkedés az elmúlt időszakban. A beruházási költséget az a régebben ismert tény is növeli, hogy az uszoda-komplexum építési területén a homokos altalaj miatt speciális alapozási technológiát kell alkalmazni, melyet a talajmechanikai szakvélemény is megerősített.

A képviselők egyetértettek abban, hogy a versenyképesség megtartása és növelése miatt fontos a Makovecz-örökség további gondozása. Az uszoda méretei (25x33 méter) megfelelnek a nemzetközi szabványoknak, így az kisebb versenyek megrendezésére is alkalmas lesz, amelyhez elengedhetetlen a nézőtér és a megfelelő mennyiségű öltözők, egyéb fedett vízfelületek (lazító medence), kiszolgáló sport- és egyéb helyiségek (fitnesz- és konditerem, irodahelyiségek).

A témában további egyeztetések várhatók a képviselő-testület tagjai között.

Forrás: promenad.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások