Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Ajándék építészeknek – kis karácsonyi ötletbörze
Irodaházzá alakul a trafóház, amin Györgyi Dénes és Román Ernő összeveszett 80 éve
A Lechner Központ felmérte a tervpályázatokkal kapcsolatos igényeket
Hajnóczi maradt az elnök - tisztújítás az országos kamarában
Mi minden van másképp a tűzvédelemben?
Agyonütötte a spanyol turistát a pilaszter fejezeti köve a firenzei Santa Crocében
Menő irodaházak az új Metszetben
Dr. Szabó Lászlót, az Ybl professzor emerituszát kitüntette az akadémia
A matrica nem megoldás – hogyan tervezzük a madár-barát üvegeket?
Magasház ügyben az Icomos MNB nem foglal állást, de korábbi ellenző álláspontját fenntartja
Hogyan áll a Hauszmann-terv?
Amit tudni akartál a padlótervezésről, de nem merted megkérdezni
Címkék: Foster, Foster and Partners, MOL


A Foster + Partners nyilatkozatot adott ki a MOL Campus fenntartható tervéről
Csépé 2017. október 4.      
Nyilvánosságra kerültek a MOL-csoport új budapesti székházának, a MOL Campusnak tervei. Az új épület a jövő munkahelyének példája, amely a fenntarthatóságot helyezi a középpontba. Az UNESCO világörökségi helyszínen kívül épülő székház – amely közös helyszínre hozza a vállalat budapesti irodáit – a legmagasabb épület lesz a magyar fővárosban.

A Foster + Partners közleménye:

Nigel Dancey, a Foster + Partners vezető tervezője: „Ez a projekt számos okból mérföldkő, nemcsak a MOL, hanem Budapest számára is. Óriási kihívást jelentett, hogy az épület egyszerre feleljen meg a vállalat igényeinek és a legmagasabb fenntarthatósági kritériumoknak, valamint méltó legyen környezetéhez.”

Az épület egyedi kialakítása – amely a 28 emeletes tornyot és a pódiumot egy egységes campusban fogja össze – forradalmi újítás a hagyományos, két részből álló torony-pódium megoldások után. Azáltal, hogy az üvegezett homlokzat finom ívben kúszik fel az épület bejáratától annak tetejéig, megteremti az összekapcsoltság érzését. A növényzet ugyanezt a ívet írja le az épület szívében: a földszinten található központi átriumból indulva összeköti a tetőkerteket, majd az épület tetején, a nyilvános kertben bontakozik ki. A zöld terek közösségi katalizátorként is funkcionálnak, erősítik a dolgozók közti együttműködést, valamint közelebb hozzák a munkahelyhez a természetet, így segítik a relaxációt és az inspirálódást is.

„Ma már sokkal inkább a közös munka, és a folyamatos együttműködés a fontos egy munkakörnyezet kialakításakor. Mi is erre figyeltünk akkor, mikor a tornyot és az alsó pódiumot egy térré olvasztottuk. A torony és a pódium egysége és az átjárhatóságot biztosító kerthelyiségek a munkaterek közötti folyamatos kapcsolat érzetét biztosítják.” – tette hozzá Dancey.

Az eltolt szolgáltatási központok hatalmas rugalmas tereket teremtenek, amelyek további együttműködésre ösztönzik a dolgozókat. A legfejlettebb fény- és hőmérsékletszabályzó megoldások alkalmazásának köszönhetően a belső környezet fénnyel és inspirációval teli, tökéletesen alkalmas a munkavégzésre.

Az épület – amely a városi környezetben is a fenntarthatóságot hangsúlyozza – új mércét jelent Budapest és Magyarország számára. A MOL Campus célja, hogy megőrizze a kapcsolatokat egy olyan városi közösségben, ahol az emberek gyalog vagy biciklivel is megközelíthetik munkahelyüket. Az épületben tartózkodók közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a külső környezettel, friss levegőhöz és napfényhez juthatnak. Az épület olyan alacsony és zéró szén-dioxid kibocsátású energiaforrásokat használ, mint a napenergia, valamint rendelkezik az esővíz összegyűjtésére és elraktározására szolgáló megoldásokkal is.

Forrás: Foster + Partners

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (3 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©