Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Szellempavilonok és föld alatti bizonyítékok a londoni parlamentnél
Rangidős brémai polgár
A 21. századi egyházi művészetről tart konferenciát az MMA
Elhunyt Marosi Bálint
Két apartman, két világszemlélet
Zürich új lakónegyedet épít a vasút helyére
Organikus egyszerűség
Cortenkígyó a svájci Alpokban
Szimbolikus épületek az új Metszetben
Hazai eredmények és építészfotók a Sony World Photography Awards versenyén
Az idei Budapesti Építészeti Filmnapok sztárja Heinz Emigholz
Újra kortárs építészet és design a filmvásznon négy napon át a Toldi moziban
Címkék: Caruso St. John Architects, London, képtár, galéria, posztindusztiális, ipar, csarnok, műhely, átalakítás


Öt műhelyből egy nagy képtár
Katona Vilmos 2017. október 4.      
London Vauxhall negyedének posztindusztriális tája egy használaton kívüli üzemsor átalakulásának volt tanúja 2004 és 2015 között. A Caruso St. John Architects múltat felvállaló terve ma is mintaértékű megoldás lehet a kulturális beruházások műfajában.

A vauxhalli magánképtárat egy sor használaton kívüli ipari csarnok összekapcsolásával hozták létre, amelyek egykor a londoni színházak háttérindusztriájaként működő ács- és festőműhelyeknek adtak helyet. A galéria az utca teljes hosszának arculatát meghatározza, de a védett viktoriánus épületsor mindkét végét új házak keretezik. Az öt tömegből álló együttes elemeit a tervezők mind a földszinten, mind az emeleten összekötötték, hogy rugalmasan és számos kombinációban használható legyen kisebb-nagyobb volumenű kiállítások rendezésére. Mindkét szinten három-három óriási képtár nyújtózik az épületsor egyik végétől a másikig. Vertikálisan új spirállépcsők és egy méretes lift köti össze a szinteket.   

A Newport Street mentén elhelyezkedő, vasútra tekintő viktoriánus műhelyek karakterét alacsony állású ablakok és nagy felületű, vakfoltszerű oromfalak jellemzik. Ezt a karaktert a tervezett épületegyüttes is továbbviszi: az új homlokzati szakaszok tömör, halványpiros téglából épültek, ami jól illik a védett történeti építmények falazatához. Az öt szomszédos tömeg mind különböző, de együtt szemlátomást egy karakán és egységes utcaképpé állnak össze.     

A terv egy éttermet és egy a képtárat kiszolgáló adminisztratív irodát is magában foglal. A komplexum a megbízó kiterjedt kortárs művészeti képgyűjteményét mutatja be, amely ingyenesen látogatható.   


Forrás: www.carusostjohn.com
Fotók: Hélène Binet, Prudence Cuming Associates © Kioyar


Kapcsolódó cikkek:

Stirling-díj 2016: bensőséges találkozások

Ipari épületből galéria: a Newport Street Gallery

 

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 5 (4 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©