Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Háromszorosára bővítik a 13 éve bezárt pesterzsébeti fürdőt
Törvény született: Sürgősséggel épül a stadion a Margitszigeten
A világ legmagasabb fa felhőkarcolója épülhet meg Tokióban
Iroda, amely összeköt
Elhunyt Zalaváry Lajos építőművész
Dübörgött az építőipar 2017-ben
Földre szállt fekete lyuk: itt a világ legsötétebb épülete
Elkészült a világ legmagasabb szállodája
Ahol zsarnokság van, ott... tegyetek valami jót, építészek!
Függönyöket behúzni, jönnek a városképvédő drónok!
Európa egyik legkorszerűbb néprajzi múzeuma épül Budapesten – videó
Francia szervezők tanulmányozzák a Duna Arénát
Komplex ösztöndíjprogramot indít szeptembertől a BME Építőmérnöki Kar
Címkék: Indonézia, könyvtár, Microlibrary, SHAU, építészet


A "2000 fagylaltosvödör" projekt
sebesp 2017. október 7.      
Mikrokönyvtár lebeg a színpad felett, homlokzata fagylaltos vödrökből készült.

A Microlibrary Bima Taman ergy indonéziai városabn, Bima-ban található, Bandung tartományban. A környéken sokféle, közepes és alacsony jövedelmű ember él. Az épület egy olyan kis téren helyezkedik el, amelyet a helyi közösség már használ összejövetelek, rendezvények és sporttevékenységek céljából. A tervezési szándék az volt, hogy inkább hozzáadjon, mint elvegyen belőle, ezért a holland-német SHAU építészei úgy döntöttek, hogy a nyílt színpad használati értékét növelik árnyékolással és esővédelemmel, ezért a tér fölé emelt lebegő könyvtárat terveztet.

Az épület egyszerű acélszerkezettel épült, I-gerendákból, a födémek pedig előregyártott betonelemek. A színpadot újjáépítették betonól, és egy korábban hiányzó, teljes hosszúságú lépcsőt adtak hozzá. Mivel az épület trópusi klímában található, cél volt, hogy kellemes beltéri klímát jöjjön létre légkondicionálás nélkül is. Ezért fontos volt, hogy a közelben elérhető, költséghatékony homlokzati anyagokat találjanak, melyek árnyékolják a belső teret, beengedik a természetes fényt és elegendő keresztszellőzést biztosítsanak. Így esett a választás olyan műanyag jégkrémes vödrökre, amelyekből ömlesztett fagylalto árusítottak helyi kiskereskedők. A műanyag edények elég stabilnak bizonyultak, és fenekük kivágásával a megfelelő keresztszellőztetést is biztosítani tudják.

A 2000 fagylaltosvödör elrendezési lehetőségeinek tanulmányozása során a SHAU csapata rájött, hogy nyitottan "0"-ként, zártan pedig "1"-ként értelmezhetők, így lehetővé téve számukra, hogy üzeneteket helyezzenek el a homlokzaton egy bináris kód formájában. Az SHAU megkérte Bandung polgármesterét, Ridwan Kamilt, a projekt támogatóját, hogy fogalmazzon meg egy üzenetet Microlibrary számára, ami így szól: "buku adalah jendela dunia", ami azt jelenti, hogy "a könyvek ablakok a világra".

A Microlibrary identitás és a büszkeség forrását jelenti a környéken élő emberek számára. Működtetését és a benne folyó oktatást jelenleg a Dompet Dhuafa (Pocket for the Poor) és az indonéz Diaszpóra Alapítvány támogatja és szervezi. A végső cél azonban az, hogy lehetővé tegye a helyiek számára, hogy önállóan szervezzék meg a tartalmat és a fenntartást.

2012-ben a "100 mikrokönyvtár" programot azért indították el, hogy a tanulás vonzó és elérhető legyen Indonéziában és a környező régiókban. A Microlibrary Bima "Community + Architecture" kategóriában a New York-i Architizer A + Awards 2017 zsűri és közönség díját is megkapta.

Forrás: www.shau.nl / v2com
Fotók: Sanrok studio / SHAU

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 14 (7 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©