Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Hatalmas kórházfejlesztések jönnek Budán
Tate St. Ives: Galéria az óceánparti sziklákban
Jégcsarnok is épül a Déli pályaudvar területének egy részén
Falak és pillérek nélkül: Steve Jobs Theatre
A macskabarát költők háza
Zürichben nyit irodát a Bord Építész Stúdió
Lerakták a Pannon Park alapkövét Budapesten
A Hagymatikum tanuszoda korszerűtlen, mélyíteni nem lehet, bontani nem szabad
Újjászületik Párizs legjobban utált felhőkarcolója
A producer háza
Hyatt Hotel lesz a Párisi udvar felett
Dubajnak kell egy Velence, és meg is építi magának
Címkék: Indonézia, könyvtár, Microlibrary, SHAU, építészet


A "2000 fagylaltosvödör" projekt
sebesp 2017. október 7.      
Mikrokönyvtár lebeg a színpad felett, homlokzata fagylaltos vödrökből készült.

A Microlibrary Bima Taman ergy indonéziai városabn, Bima-ban található, Bandung tartományban. A környéken sokféle, közepes és alacsony jövedelmű ember él. Az épület egy olyan kis téren helyezkedik el, amelyet a helyi közösség már használ összejövetelek, rendezvények és sporttevékenységek céljából. A tervezési szándék az volt, hogy inkább hozzáadjon, mint elvegyen belőle, ezért a holland-német SHAU építészei úgy döntöttek, hogy a nyílt színpad használati értékét növelik árnyékolással és esővédelemmel, ezért a tér fölé emelt lebegő könyvtárat terveztet.

Az épület egyszerű acélszerkezettel épült, I-gerendákból, a födémek pedig előregyártott betonelemek. A színpadot újjáépítették betonól, és egy korábban hiányzó, teljes hosszúságú lépcsőt adtak hozzá. Mivel az épület trópusi klímában található, cél volt, hogy kellemes beltéri klímát jöjjön létre légkondicionálás nélkül is. Ezért fontos volt, hogy a közelben elérhető, költséghatékony homlokzati anyagokat találjanak, melyek árnyékolják a belső teret, beengedik a természetes fényt és elegendő keresztszellőzést biztosítsanak. Így esett a választás olyan műanyag jégkrémes vödrökre, amelyekből ömlesztett fagylalto árusítottak helyi kiskereskedők. A műanyag edények elég stabilnak bizonyultak, és fenekük kivágásával a megfelelő keresztszellőztetést is biztosítani tudják.

A 2000 fagylaltosvödör elrendezési lehetőségeinek tanulmányozása során a SHAU csapata rájött, hogy nyitottan "0"-ként, zártan pedig "1"-ként értelmezhetők, így lehetővé téve számukra, hogy üzeneteket helyezzenek el a homlokzaton egy bináris kód formájában. Az SHAU megkérte Bandung polgármesterét, Ridwan Kamilt, a projekt támogatóját, hogy fogalmazzon meg egy üzenetet Microlibrary számára, ami így szól: "buku adalah jendela dunia", ami azt jelenti, hogy "a könyvek ablakok a világra".

A Microlibrary identitás és a büszkeség forrását jelenti a környéken élő emberek számára. Működtetését és a benne folyó oktatást jelenleg a Dompet Dhuafa (Pocket for the Poor) és az indonéz Diaszpóra Alapítvány támogatja és szervezi. A végső cél azonban az, hogy lehetővé tegye a helyiek számára, hogy önállóan szervezzék meg a tartalmat és a fenntartást.

2012-ben a "100 mikrokönyvtár" programot azért indították el, hogy a tanulás vonzó és elérhető legyen Indonéziában és a környező régiókban. A Microlibrary Bima "Community + Architecture" kategóriában a New York-i Architizer A + Awards 2017 zsűri és közönség díját is megkapta.

Forrás: www.shau.nl / v2com
Fotók: Sanrok studio / SHAU

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 14 (7 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©