sebesp | 2017.10.07
Mégis, ki az úr ebben a házban?

A BFDO Architects ügyfelei – egy művész, költő és tanár, valamint férje, aki szintén költő és adminisztrátor – egy sorházat vásároltak a Brooklyn-i Windsor Terrace-on, ahol érdekes megoldásokat kerestek a színek és fények megjelenítésére, terek kapcsolatára kettejük számára a hétköznapi életben és munkában, valamint a művészeti alkotásaik és a könyveik széles körű gyűjteményének bemutatására. A tervezési program arra is kitért, hogy két félénk, de kíváncsi macskájuk különleges szállást kapjon, magasan fekvő és szűk helyekhez való hozzáféréssel és a nemkívánatos vendégektől való távolmaradás lehetőségével.

Az alaprajzi elrendezés nyitott és tágas, az elsődleges lakótér a szalon. Egyik oldalon egy teljes falhosszúságú könyvespolc borítja, mely egyben művészeti kiállítóhely és a macskasétány. A polcok egybefüggő lépcsőket képeznek a macskák számára, hogy felkapaszkodhassanak egy nyitott párkányra, ahol egy nagyszerű kilátóhelyről figyelhetik meg az alattvalók tevékenységét. A csapóajtók lehetővé teszik a macskák számára a ház mindkét végén a fenti szobákhoz való hozzáférést. A polc falában egy művészeti alkotás, melyet a tulajdonos tervezett: egy dioráma, egy nappali makettje, amely a ház bejárati ajtajával azonos színű ajtó mögött rejtőzik. Más falfülkékben a tulajdonosok kézműves kollekciója és a Rubik kockáinak sorozata szintén a tulajdonos által tervezett felhőképekkel készült. A középen elhelyezett a tetőablak a második emeletről egészen a lakótér szintjéig hozza le a fényt.

A szint négy különálló térrészből, nappaliból, médiateremből, étkezőből és a konyhából áll, az egész a tér közepén lebegő "funkcionális fal" körül mozog. A fal egy közlekedőzónát hoz létre az egyik oldalon, leválasztva a vendégmosdót és a pincelejáratot, a másikon meghatározza a médiaterem nézőterét és a konyhát is takarja. A ház hátsó oldalán egy kétszintes üvegfal engedi be a fényt. Innen erkély és lépcső vezet a hátsó udvarhoz.
 
A stúdió az emelet hátsó felében található, sarkában készült egy kis "fészek", hogy rejtett, felemelt helyet biztosítson íráshoz és gondolkodáshoz.

Forrás: www.barkerfreeman.com / v2com
Fotók: Francis Dzikowski/OTTO

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások